Live

Mellanårsvalet i USA

Den 8 november går USA till val. Resultatet blir avgörande för president Bidens och Demokraternas möjligheter att få igenom sin politik de kommande två åren.

Den 8 november går USA till val. Resultatet blir avgörande för president Bidens och Demokraternas möjligheter att få igenom sin politik de kommande två åren.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Biden tackar den unga befolkningen i USA, för vad han tror blir en historisk röstdeltagarnivå bland unga. Foto: TT/Oliver Contreras/POOL

Mellanårsval i USA

Överblick

Pinnat inlägg

Rekordmånga kvinnliga guvernörer efter valet

Med fyra delstater kvar att avgöra konstaterar CAWP (Center for American women and politics) vid Rutgers University att fler kvinnor än någonsin kommer att inneha guvernörsposter i USA under 2023. Dessutom tar över 100 kvinnor plats i kongressen efter mellanårsvalen.

Minst tio kvinnor hittills har gått segrande ur guvernörsvalen och två tillkommer i Arizona och Oregon, där striden står mellan enbart kvinnliga kandidater. Det utgör 24 procent av alla guvernörer i landet.

Samtliga åtta kvinnliga guvernörer som ställde upp för omval får stanna kvar på sina poster. Dessutom har demokraten Maura Healey vunnit guvernörsstolen i Massachusetts, och republikanen Sarah Huckabee Sanders – som blev superkändis under sin tid som Donald Trumps pressekreterare i Vita huset – i Arkansas. Healey och Huckabee Sanders blir sina respektive delstaters första kvinnliga guvernörer, och Healey blir dessutom USA:s första öppet lesbiska guvernör.

Delstaterna som hittills röstat fram kvinnliga guvernörer är Alabama, Massachusetts, Arkansas, Iowa, South Dakota, New Mexico, New York, Maine, Michigan och Kansas.

(TT)

Tillträdande Massachusetts-guvernören Maura Healey (t.v.) tillsammans med tillträdande vice guvernör Kim Driscoll (t.h.). Foto: Amanda Sabga/EPA/TT.
Pinnat inlägg

Här är läget i avgörande delstaterna just nu

I nuläget har Demokraterna säkrat 48 av de 100 platserna i senaten. Republikanerna har säkrat 49 platser.

Vem som till slut får majoriteten är fortfarande osäkert. Arizona, Nevada och Georgia är inte färdigräknade.

Arizona har den sittande demokratiske senatorn och tidigare astronauten Mark Kelly en förhållandevis trygg ledning över republikanen Blake Masters. Kelly har knappt 52 procent och Masters knappt 47 procent när 73 procent av rösterna räknats. Rösträkningen väntas vara färdig på fredag.

Nevada leder den republikanske utmanaren Adam Laxalt med knapp marginal över den sittande demokraten Catherine Cortez Mastro när 80 procent av rösterna räknats.

I Georgia, där den sittande demokratiske senatorn, pastor Raphael Warnock, fajtas mot den republikanske tidigare idrottsstjärnan Herschel Walker är det rysarjämnt. Med 99 procent av rösterna räknade står det klart att ingen av kandidaterna kommer att få minst 50 procent av rösterna. Det innebär att en andra valomgång kommer att hållas den 6 december.

(TT/SVT)

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Åsberg: Trumps kandidater har uppfattats som för extrema

Trots att republikanerna ser ut att vinna majoritet i representanthuset går partiet också mot ett sämre valresultat än många väntat sig.

SVT:s USA-korrespondent Stefan Åsberg ser flera anledningar till de låga siffrorna – däribland att Donald Trumps inblandning i valet kan ha lockat fler demokrater att rösta.

Hör mer här:

Markerad händelse

Republikanerna nära majoritet i representanthuset

Republikanerna ser ut att gå mot seger och ta kontrollen över USA:s representanthus, där alla ledamöter valdes i tisdagens val. 218 stolar krävs för majoritet, och Republikanerna har hittills samlat ihop 208, enligt CNN, varav 16 tidigare tillhörde Demokraterna.

Demokraterna har 188, och har lyckats få fyra tidigare republikanska stolar att bli blå.

Avgörande kan bli ett antal distrikt i Kalifornien, där det fortfarande är för jämnt för att utse segrare.

(TT)

Markerad händelse

Allas blickar mot öknen – kan avgöra senaten 

Maktbalansen står och väger i USA:s senat. Nu vänds allas blickar mot två extremt jämna ökendelstater i västra USA – där rösträkningen kan avgöra vilket parti som tar kontrollen.

- De två loppen blir kritiska, säger statsvetarprofessorn Dave Wells.

Efter tisdagens val har Demokratiska sidan 48 stolar, och Republikanerna 49, i USA:s senat. Därför vänds nu hela landets blickar mot Arizona och Nevada, där rösträkningen pågår och det fortfarande är för jämnt att utse någon segrare.

Vinner något parti båda återstående stolarna spelar det ingen roll för maktbalansen om hur det går i den tredje återstående delstaten, Georgia, där en andra valomgång i väntar i december.

(TT-AP)

Markerad händelse

Biden efter framgångarna: Vill kandidera i presidentvalet 2024

Att demokraterna gick oväntat bra i mellanårsvalet verkar ha gett Biden råg i ryggen. Han överväger fortfarande att kandidera i presidentvalet 2024.

Joe Biden bestämmer sig troligtvis tidigt nästa år för om han ska kandidera i nästa presidentval. Det säger han på en pressträff efter mellanårsvalet.

- Det är ett beslut som hela familjen måste fatta. Jag tror att alla vill att jag ska kandidera, men vi måste diskutera det först. Jag känner ingen brådska att fatta det beslutet, säger Biden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Hör Ian Swanson, redaktionschef på nyhetssajten The Hill, som är partipolitiskt obunden om varför det inte blev nån "republikansk röda våg" som det har pratats om på förhand.

Markerad händelse

Biden: "Den röda vågen uteblev"

- Det var en bra dag för demokratin och det var en bra dag för USA, säger Joe Biden på en presskonferens i Vita huset, i ett första uttalande om mellanårsvalet.

- Den röda vågen uteblev, säger han om framgångarna för Demokraterna.

- Det har känts positivt under hela valrörelsen, och Demokraterna gjorde ett starkt val, säger Biden.

- Jag vill särskilt tacka alla unga som har röstat, historiskt många unga verkar åter ha röstat.

Demokraterna har på flera håll har gjort ett bättre resultat än väntat. Men ännu är det inte avgjort hur det går i senatsvalet, och Republikanerna kan komma att få majoritet både i senaten och representanthuset.

Biden säger på presskonferensen att han när han återvänder från G20-mötet i Indonesien nästa vecka kommer att bjuda in representanter från både Demokraterna och Republikanerna för att diskutera hur man kan samarbeta för att hantera avgörande politiska frågor framöver.

- Oavsett vad det slutliga valresultatet blir är jag beredd att samarbeta med Republikanerna.

Biden har ägnat onsdagen bland annat åt att ringa runt och gratulera valvinnare i det egna partiet. Foto: Twitter
Det är i Georgia rysarjämnt mellan republikanen Herschel Walker och demokraten Raphael Warnock, som meddelar att han är redo för runda två. Foto: Twitter
Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Rösträkningen i Phoenix skyddas av barrikader

Ogrundade anklagelser om att det ska ha förekommit valfusk i Arizona ledde till mindre protester utanför rösträkningslokalen i Phoenix, berättar SVT:s tillträdande korrespondent Fouad Youcefi. Nu har barrikader satts upp runt rösträkningslokalen, som en säkerhetsåtgärd, säger Fouad Youcefi.

Rösträkningen i Arizona väntas bli klar först på fredag.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Klart: Blir en andra valomgång i Georgia 

I nyckelstaten Georgia, där den sittande demokratiske senatorn, pastor Raphael Warnock, fajtas mot den republikanske tidigare idrottsstjärnan Herschel Walker, kommer ingen av kandidaterna att få minst 50 procent av rösterna, vilket krävs för att säkra segern.

Det bekräftar Brad Raffensperger, Georgias statssekreterare och ansvarig för delstatens valmyndighet när 99 procent av rösterna i delstaten nu är räknade. Nu väntar en andra valomgång i Georgia den 6 december.

Delstaten är tillsammans med Nevada, Arizona, Pennsylvania och Wisconsin som ”swing states” och valet kan komma att avgöra majoritetsläget i senaten.

Ron Johnson vinnare i Wisconsin

I Wisconsin vinner republikanen Ron Johnson över demokraten Mandela Barnes, rapporterar CNN, även om den senare ännu inte medgett förlust.