Det stundande mellanårsvalet i USA kan bli en folkomröstning om Donald Trumps popularitet, skriver SVT:s Erika Bjerström. Foto: Manuel Balce Ceneta/AP/TT

Mellanårsvalet en folkomröstning om Trumps popularitet

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Donald Trump inför riksrätt. Det är ett skäl till att demokraterna hoppas vinna makten över kongressen. Men mellanårsvalet nästa tisdag ser inte ut att bli den promenadseger de hoppats på. Donald Trumps popularitet växer och i flera delstater har republikaner fått oväntad vind i seglen.

Erika Bjerström

Klimatkorrespondent

Överallt i amerikanska städer syns en skylt i butiksfönstren: ”Help wanted. Apply within”.  Det är ett säkert tecken på högkonjunktur. Det finns flera.

Arbetslösheten bland afroamerikaner ligger på 6,8 procent, den lägsta sedan mätningarna inleddes 1972. Arbetslösheten bland latinamerikaner är också ovanligt låg.

Demokrater avfärdar de goda tiderna med att det bara är aktieägare och de rika som gynnas av Donald Trumps ekonomiska politik. Det är en förenklad bild.

Framtidsoptimism bland investerare

Företagen nyanställer tack vare att de fått en skjuts av sänkta företagsskatter. Det finns en sällan skådad framtidsoptimism bland investerare. Ännu har Trumps handelskrig inte fått den negativa effekt många hade trott.

Cummins Inc., ett av USAs största  exportföretag inom verkstadsindustrin, drabbas visserligen av extrakostnader på 200 miljoner till följd av höjda stålpriser, men det beskrivs av företagets kommunikationschef som ”lite motvind”. Kostnaden vägs upp av att affärerna går strålande. Företagets två senaste kvartalsrapporter var rekordstarka. Ingen har avskedats. Tvärtom nyanställer Cummins Inc.

Det finns många orosmoln vid horisonten, nervösa börser, räntor på väg upp men det hinner inte påverka valutgången om tio dagar. Donald Trump har med sedvanlig brist på blygsamhet beskrivit sig själv som den mest fantastiska presidenten USA haft sedan Abraham Lincoln. Budskapet går hem. Hans popularitetssiffror växer.

Kritiker kan stanna hemma

Mellanårsvalet är en folkomröstning om Trumps popularitet. Hans största kritiker kan komma att stanna hemma på valdagen. Både unga väljare och latinamerikaner är i stor utsträckning demokrater men är inte benägna att rösta.

Unga väljare drabbas av ett uselt sjukvårdssystem och allt högre universitetsutgifter men 32 procent har registrerat sig för att rösta.

Latinamerikanska väljare anses mer motiverade än på länge att rösta eftersom Donald Trump hotat slänga ut så kallade ”dreamers”, barn till invandrade från Mexiko och andra centralamerikanska länder.

De upprörande scenerna från i somras där barn skildes från sina föräldrar och minderåriga tvingades underteckna dokument har också lett till en stor vrede. Så också den planerade muren mot Mexiko.

Kan bli politisk sensation

I många delstater, som Texas, har rekordmånga registrerat sig för att rösta.  Det skulle kunna leda till en politisk sensation där republikanska senatorn Ted Cruz kan åka ut och ersättas av det demokratiska stjärnskottet Beto O´Rourke. Han riktar en stor del av sin kampanj till spansktalande i Texas.

Men ingen kan gissa vilken sida alla nyregistrerade väljare kommer att gynna.

Det republikanska partiet har nämligen fått ny energi av dramat kring domaren Kavanaugh, där professor Ford anklagade honom för våldtäkt när de var unga.

Många tycker att #metoorörelsen gått för långt när en ärbar familjefar vanhedrades när han skulle utses till ett av landets högsta ämbeten. När Kavanaugh svors in bad president Trump honom om ursäkt ”å hela amerikanska folkets vägnar”. Nu väntas republikaner bege sig till valurnorna för att rösta bort de demokratiska senatorer som röstade nej till Kavanaughs utnämning.

USA har en president som nyligen hyllade en man som misshandlat en journalist, som kallar sin före detta älskarinna för ”hästansikte” och som sagt att han skulle kunna döda någon på 5th Avenue i New York utan att tappa några väljare.

Retoriken tycks inte fästa

Den hatiska, rasistiska och sexistiska retoriken tycks inte fästa. De som beundrar Donald Trump gör skillnad på hans ledarskap och hans politik. Utspelen, twittrandet och attackerna beskrivs generat som ”inte presidentlikt”. Men han är en kraftfull, tydlig och effektiv politiker som säger det många tänker men bara vågat säga hemma vid köksbordet.

Han har lyckats inleda förhandlingar med Nordkoreas diktator och har som enda världsledare utmanat Kina.

Donald Trump har nu börjat samla in pengar för presidentvalet 2020. De senaste opinionsundersökningarna lutar mot att Republikanerna behåller majoritet i senaten men förlorar den till Demokraterna i representanthuset.

Men Trump är på goda grunder optimistisk om att kunna vinna igen. Hittills har han haft ett guldläge med total republikansk kontroll över kongressen.

Frågan är om mellanårsvalet kommer rubba den balansen och därmed krympa hans maktbas.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.