Foto: TT

Mellanöstern: Krigen leder till enorma vapenköp

Uppdaterad
Publicerad

Krigen i Irak, Jemen och Syrien leder till jätteköp av amerikanska vapen från en lång rad av de inblandade arabstaterna. USA:s försiktighet att sälja vapen håller på att luckras upp – och USA riskerar genom sin försäljning att ta ställning i ett religiöst krig.

Mellanöstern skakas av flera konflikter och det har lett till att en rad arabiska sunnitiska stater har gått till attack mot motståndare. Det är två sorters krig som förs – dels mot terrororganisationen Islamiska staten, IS, dels mot shiiter som håller på att ta över stora delar av Jemen.

Ställföreträdande krig

Saudiarabien leder attackerna mot shiitiska rebeller – houtis – i Jemen. Det är i själva verket ett slags ställföreträdande krig mot Iran. Saudierna anklagar Iran för att beväpna houtis, vilket Iran förnekar. Iran är i dag Saudiarabiens huvudfiende.

Krisen i Jemen

Det är Saudiarabien,  Bahrain, Egypten, Förenade arabemiraten, Jordanien och Qatar som krigar. De har redan köpt upp stora förråd av vapen från USA – men nu börjar deras krav öka. De vill ha mer, framförallt mer avancerade vapen, skriver New York Times.

USA har utrustat en rad arabstater med avancerade vapen redan, men de får inte vara för avancerade. Regeln är att Israel alltid ska få ha mer avancerade vapensystem än arabstaterna.

Väntar stora beställningar

Representanter för försvarsindustrin i USA upplyste häromveckan ledamöter av kongressen att de inom de närmaste dagarna väntar beställningar från de stridande om att få köpa massor av USA-tillverkade missiler, bomber och andra vapen.

Det kan också bli frågan om mycket avancerade vapen, trots Israel-regeln. Det beror på att Obama-administrationen tycks fundera på att luckra upp sina regler. Orsaken är att man anser att Israel och arabstaterna står på samma sida mot Iran.

Staterna utgör inte ett väsentligt hot mot Israel. De utgör i stället en väsentlig motvikt mot Iran, anser en analytiker enligt New York Times.

Världens dyraste

Det amerikanska planet F-35 är världens dyraste vapenprojekt. Det har ännu inte sålts till arabstaterna eftersom det skulle strida mot ”Israel-regeln”, men även här verkar en omsvängning i USA:s attityd vara på väg, uppger New York Times. Israel har beställt F-35.

Ryssland har nu bekräftat att man ska sälja ett avancerat luftvärnssystem till Iran och det enda flygplan som kan klara sig undan de ryska vapnen är just F-35.

Saudiarabien lade ner cirka 80 miljarder dollar på vapen 2014. Det är det högsta beloppet någonsin. Det är mer än vad Frankrikes eller Storbritanniens försvarsmakter kostar. Saudiarabien är världens fjärde största marknad för vapen.

Kompensera USA-neddragning

Ett annat exempel: Förenade arabemiraten lade ner 23 miljarder dollar förra året, vilket är tre gånger mer än 2006. Den totala svenska försvarsbudgeten 2014 var drygt 47 miljarder kronor eller cirka 5,5 miljarder dollar med dagens valutakurs.

Förra året skrev Qatar ett kontrakt för 11 miljarder dollar på bland annat avancerade Apache attackhelikoptrar. Nu hoppas man få köpa modernare F-15-plan för att ersätta åldriga franska Mirage-plan. Qatar väntas presentera en önskelista med avancerade vapen för Obama-administrationen inom kort.

De stora flygindustrierna Boeing och Lockheed Martin har öppnat försäljningskontor i Doha, Qatar. Lockheed har sagt att man måste öka försäljningarna utomlands. 25 till 30 procent av inköpen bör komma från utlandet för att kompensera minskade inköp från USA, som bantar försvarsbudgeten.

Religiös prägel

Det finns en klar religiös prägel på det krig som nu förs i Jemen under saudisk ledning. Det handlar om sunnistater mot shiiter, inklusive det shiitiska Iran. Amerikanska experter menar att dessa krig kan hålla på i flera år.

– Det är en fråga om att försvara sunnis, har till exempel Marockos utrikesminister rent ut sagt.

Men sunni-staterna har också använt sina avancerade vapen mot IS. Också här kan det finnas anledning för US att rucka på ”Israel-regeln” och sälja mer avancerade vapen än man tidigare gjort.

Ett annat exempel på att man ruckat på reglerna är att man nu för första gången säljer obemannade drönare till ett land utanför Nato. Det är Förenade arabemiraten som får obeväpnade drönare för spaningsuppdrag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Jemen

Mer i ämnet