Mellanösternexpert: ”Med sina kritiska kolumner i Washington Post har Khashoggi stört makten i Riyadh”

Uppdaterad
Publicerad

För tio dagar sedan försvann Jamal Khashoggi spårlöst från det saudiska konsulatet i Istanbul. Sen dess har Turkiet presenterat flera pusselbitar, som de anser visar på att den saudiske journalisten mördades av en utsänd dödspatrull från Saudiarabien. Uppgifterna är fortfarande obekräftade, eftersom Turkiet inte kunna bevisa misstankarna.

Mellanösternanalytikern, Bitte Hammargren, vid Totalförsvarets forskningsinstitutet beskrev i kvällens Aktuellt varför Jamal Khashoggi kan ha utgjort ett hot mot Saudiarabien.

– Han har stått kunghuset mycket nära och jobbat med flera saudiska prinsar. Dessutom har han tidigare varit medierådgivare till underrättelsetjänsten. Men när makten ändrades lämnade Jamal Khashoggi Saudiarabien och flyttade till USA. Där har han det senaste året skrivit kritiska kolumner i tidningen, Washington post. Men makten i Riyadh har inte tyckt om att han kritiserat Saudiarabien, säger Bitte Hammargren.

Se klippet från Aktuelltstudion

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saudisk journalist död

Mer i ämnet