Mellanösternexpert tonar ner Trump-uttalande

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump chockade igår omvärlden genom att frångå en tvåstatslösning i konflikten mellan Israels och Palestina. Mellanösternexperten Björn Brenner tonar dock ner Trumps uttalanden.

– Det är en affärsmans sätt att uttrycka sig, säger han.

I går tog USA:s president Donald Trump emot Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och vid den gemensamma presskonferensen chockade Trump många genom att säga att han inte kräver en tvåstatslösning för Israel och Palestina. Istället sa han att hans regering tittar på både en enstats- och en tvåstatslösning i konflikten. Han sa sig kunna leva med båda alternativen.

– Jag gillar den lösning som båda parter kommer överens om, sa Donald Trump vid gårdagens pressträff.

Går emot 25 års amerikansk politik

Genom uttalandet går han emot vad amerikanska presidenter har sagt under de senaste 25 åren.

– Det har blivit enorma reaktioner över hela världen. Framför allt har förhandlare från Palestina mött detta med ilska och förbluffning, säger SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt om reaktionerna.

FN: tvåstatslösning krävs för fred

Även FN har reagerat på uttalandet från Trump och FN:s generalsekreterare António Guterres har sagt att en tvåstatslösning är det enda sättet att få fred i Mellanöstern.

Björn Brenner, Mellanösternexpert vid Försvarshögskolan, som var gäst i SVT:s Gomorron, tonar dock ner Donald Trumps uttalanden.

– Visserligen svävade Donald Trump på målet. Men samtidigt sa han att båda sidor ska vara överens och att han är öppen för vad som helst och detta är i realiteten en tvåstatslösning. Jag skulle säga att detta är en affärsmans sätt att uttrycka sig.

Gav Netanyahu smisk

Han menar alltså att det inte är någon stor förändring i USA:s utrikespolitik, utan bara ett annat sätt att utrycka sig på. Samtidigt betonar han att Trump även gav Netanyahu en del ”smisk” genom att be honom hålla tillbaka med bosättningsbyggandet på Västbanken och sa till honom att han måste vara beredd att kompromissa.

Björn Brenner menar även att verkligheten har förändrats mycket de senaste 25 år sedan. Det är inte alls samma tvåstatslösning som diskuteras nu.

– Den är sämre för palestinierna än den tvåstatslösning som vi diskuterade för 25 år sedan, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.