Brandman som släcker fullt utvecklad brand i USA Foto: TT

Fler än 100 stora bränder rasar i USA – brandbekämpare inkallade

Uppdaterad
Publicerad

Antalet stora terrängbränder som rasar i USA har nu stigit till över 100. Och åskoväder över snustorr mark på många håll innebär att trenden lär fortsätta, enligt myndigheter.

Över 30 000 brandmän – däribland förstärkningspersonal från Australien och Nya Zeeland, där det är vinter nu – har satts in mot lågorna. Elden har förstört sammanlagt ungefär 6 500 kvadratkilometer, en yta som motsvarar hela Stockholms län.

Den värsta sortens oväder, sådana med mycket blixtar men lite regn, väntas i nordvästra USA och andra redan hårt utsatta trakter.

– Vi väntar oss fler bränder som uppstår, säger Jeremy Grams vid vädertjänsten NWS:s oväderscentral i Oklahoma.

Brinner på flera platser

Bränderna härjar på flera delar av landet, från delstaten Washington i norr till New Mexico och Kalifornien i söder.

I norra Kalifornien har åtta personer dött i samband med storbränderna. Bland offren finns en kvinna och hennes två barnbarn, och en mekaniker som assisterade räddningspersonalen. I samma brand har drygt 1 100 bostäder slukats av elden.

Ungefär 160 kilometer sydväst om den branden kämpar 3 500 brandmän mot Kaliforniens enskilt största brand någonsin, som härjar på drygt 1 300 kvadratkilometer mark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.