Förslaget innebär omkring 700 miljoner mer i statskassan per år, enligt finansministern. Foto: Henrik Montgomery/TT

Finansministern lovar mer coronastöd till företag

Uppdaterad
Publicerad

Den ökade smittspridningen kan bli ett nytt hårt slag mot företagen.

Nu lovar finansminister Magdalena Andersson (S) nya krisåtgärder.

– Min bedömning är att givet den nya utvecklingen så kommer det att krävas ytterligare krispaket från regeringens sida, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till SVT.

Folkhälsomyndigheten kom i torsdags med nya strängare rekommendationer för att minska smittspridningen i flera delar av Sverige.

– Vi analyserade väldigt noga vilka ytterligare åtgärder som krävs men min bedömning är att givet den nya utvecklingen så kommer det att krävas ytterligare krispaket från regeringens sida, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till SVT.

Vilken typ av åtgärder som regeringen och samarbetspartierna jobbar med är just nu oklart.

– Det jobbar vi väldigt intensivt med på finansdepartementet och tillsamman smed Centerpartiet och Liberalerna för att se vad det är för något ytterligare som vi vill göra.

”Återkommer med besked”

Hon påpekar dock att många av de stödsystemen som kom i våras fortfarande löper på. De nya krisåtgärderna arbetas fram tillsammans med samarbetspartierna och Centerpartiet.

– Vi jobbar nu med väldigt hög intensitet för att snabbt kunna komma med besked och jag vet att många företagare vill ha besked så fort som möjligt. Många är väldigt bekymrade så det handlar om att rädda svenska jobb och svenska företag, säger Magdalena Andersson och fortsätter:

– Vi kommer att kunna återkomma och det kan också vara så att vi kommer med flera besked så i takt med att vi blir klarar kommer vi att kunna lämna besked.

Vill se förlängning av stödet

Centerpartiets finanspolitiske talesperson Rickard Nordin säger att de nya krisåtgärderna behöver komma på plats så snabbt det går.

– Både för att rädda svenska jobb och företag, men också ekonomin i stort, säger C:s finanspolitiske talesperson Rickard Nordin till TT.

Han hoppas på besked till företagen under de närmaste veckorna.

Både C och L vill se en förlängning av omställningsstödet och anståndet med skatteinbetalning.

– Det handlar om att förlänga de åtgärder som finns, men också att särskilt se de företag som just nu har väldigt stora problem, säger Liberalernas finanspolitiske talesperson Mats Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.