Förbundskansler Angela Merkel talade sig varm för sammanhållning och solidaritet inom den europeiska unionen. Foto: AP/Jean-Francois BadiasVisa alla (2)
Visa alla (2)

Merkel: Europa behöver egen armé och solidaritet

Publicerad

Förbundskansler Angela Merkel vill se en europeisk armé i framtiden och mer sammanhållning och solidaritet inom unionen. I ett brandtal inför Europaparlamentet fördömde hon nationalismen och egoismen och krävde en gemensam asylpolitik. Hennes tal möttes av både applåder och buanden.

Angela Merkel tryckte på behovet av en gemensam europeisk armé och starkare europeisk utrikes- och säkerhetspolitik. Liknande tankar har förts fram av den franske presidenten Macron nyligen.

– Tiden när vi kunde förlita oss på andra är över. Vi måste ta ödet i våra egna händer för att försvara vårt samhälle, sa Merkel och möttes av både applåder och protester från parlamentsledamöterna. Hon betonade också att samarbetet med Nato ska fortsätta och betonade vikten av att hitta gemensamma vapensystem.

Tolerans och sammanhållning

I sitt linjetal om Europas framtid talade hon framförallt om behovet av samarbete och tolerans inom unionen.

– I det här huset slår demokratins hjärta. EU behöver mer än någonsin respektera både sina egna och andras intressen. Toleransen är central i Europa. Solidariteten är en hörnsten och vår styrka, sa Merkel inför Europaparlamentet i Strasbourg.

Kritik mot egoismen

Med tydlig adress till länder som Polen och Ungern fördömde hon tendenserna till nationell egoism.

– Rättsstatens principer gäller för oss alla, betonade förbundskanslern.

Gemensam asylpolitik och humanitära satsningar på länder som drabbats av klimatförändringar och kriser ansåg hon vara viktiga målsättningar för de europeiska länderna.

Mer innovation i Europa

Hon tycker också att Europa måste bli bättre på innovation och teknisk utveckling. I Asien och USA ligger man längre fram när det gäller AI, artificiell intelligens, hävdade Merkel.

Framförallt var hennes tal en kärleksförklaring till den europeiska gemenskapen.

– Vår framtid bygger på tolerans och solidaritet och det är väl värt att kämpa för, hävdade hon med eftertryck som slutpunkt i sitt tal om Europas framtid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer