Foto: TT

Merkel: Islamistisk terror största hotet

Uppdaterad
Publicerad

Terror och medkänsla står i fokus. Ikväll sänds Tysklands i förbundskansler Angela Merkels nyårstal till nationen, efter att landet för mindre än en månad sedan skakades av en attack mot en julmarknad i Berlin.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel uppmanar i sitt tal sina landsmän att möta terrorn med medkänsla och sammanhållning.

– När vi fortsätter att leva våra liv och gå till arbetet, så säger vi till terroristerna: ”Ni är mördare fulla av hat, men ni kommer aldrig att bestämma hur vi ska leva eller hur vi vill leva. Vi är fria, medkännande och öppna”, säger hon.

Merkel: Viktigt och rätt att hjälpa

Hon försvarar sitt beslut från september 2015 att ta emot tiotusentals människor på flykt.

– När vi ser på bilder på ett bombat Aleppo i Syrien, så måste vi återigen berätta hur viktigt och rätt det var av oss att hjälpa dem som behövde vårt skydd att ta sig hit och att integrera, säger Merkel.

Lovar att höja säkerheten

Samtidigt så pekade hon ut islamistisk terrorism som det största hotet mot Tyskland, och utlovade åtgärder för att höja säkerheten efter att en tunisisk asylsökande körde rakt in i en julmarknad i Berlin före jul.

Hon försvarar också EU, även om organisationen är trög och långsam, och tillägger att medlemsländerna bör fokusera på gemensamma intressen.

Merkels tal sänds i den tyska tv-kanalen Das Erste 20.10 på nyårskvällen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer