Angela Merkel, Tysklands förbundskansler gratulerar von der Leyen till posten. Malin Björk (V), tillhörde de svenska nej-sägarna. Foto: AP/Tomas Oneborg/SvD/TT

Merkel: Jag förlorar en minister men vinner en ny partner i Bryssel

Uppdaterad
Publicerad

Tysklands försvarsminister Ursula von der Leyen har valts till ny ordförande i EU-kommissionen med 383 röster för och 327 mot. Flera europeiska politiker var snabba med att gratulera henne, men några var också missnöjda.

”Jag är glad att en övertygande och engagerad europé har blivit ordförande för EU-kommissionen”, skriver Angela Merkel i ett uttalande på Twitter, efter att hennes försvarsminister Ursula von der Leyen valts till posten på tisdagskvällen.

”Jag förlorar en minister, men får en ny partner i Bryssel”, fortsatte Merkel.

”Första kvinnan som ordförande för kommissionen. Gratulerar. Ser så fram emot att arbeta med dig”, skriver danska Margarethe Vestager i sin gratualtionshälsning.

Även socialdemokraten Frans Timmermans gratulerar på sociala medier. Han skriver att von der Leyen nu har ett demokratsikt mandat att leverera ett socialt och grönt program, och att han ser fram emot att arbeta tillsammans med henne.

De båda var tidigare så kallade toppkandidater till positionen som von der Leyen nu röstats fram till. De kommer nu att jobba närmast henne i kommissionen som väntas tillträda 1 november.

”Visat hänsyn och respekt”

Merparten av de svenska parlamentsledamöterna röstade för von der Leyen.

– Hon har gjort ett väldigt bra intryck. Det första kanske inte var så bra, men det andra blev mycket mycket bättre, säger Abir Al-Sahlani (C) efter omröstningen i Strasbourg.

– Jag tycker att hon har visat hänsyn och respekt för de förfrågningar som vi har kommit med. Hon har tagit dem på allvar, säger Al-Sahlani.

”Uppförsbacke”

Malin Björk (V) tillhörde de svenska nej-sägarna och konstaterar att marginalen för von der Leyen var i minsta laget, bara nio röster.

– Det visar vilken uppförsbacke hon har och jag tror att den började när hon inte kunde svara tydligt på frågor om demokrati och rättsstat och situationen i Polen och Ungern. Kan man inte fixa de spelreglerna så att spelplanen är ok från början då är det väldigt svårt att vara trovärdig, säger Björk som ändå hoppas kunna påverka tyskan.

– Vi kommer att fortsätta vara en blåslampa. Hon vässade till sitt program sedan hon blev utsedd till kandidat. Hon säger att hon vill ha en ”green deal” och en klimatinvesteringsbank. Det är bra. Vi kommer att se till att hon pressas åt det hållet, säger Björk i Strasbourg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.