Foto: TT

Merkel och Löfven talar migration och handel

Uppdaterad
Publicerad

Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Sveriges statsminister Stefan Löfven var eniga om de flesta frågor vid sitt möte i Berlin på fredagen. Men i en fråga har de olika uppfattningar. Löfven vill inte betala högre avgifter till EU i framtiden.

Många varma leenden utbyttes mellan Stefan Löfven och Angela Merkel vid pressträffen efter mötet. Merkel kallade relationerna ”harmoniska” och Löfven duade kanslern och berömde hennes ledarskap. Han betonade stolt att det kändes hedersamt att han var den första internationella gäst som Merkel tagit emot i Berlin sedan hon utsetts till Tysklands regeringschef.

Merkel betonade det goda samarbetet om innovation och digitalisering som man slöt ett avtal om vid hennes besök i Stockholm 2017.

Nervgiftsattacken

– Vi är mycket mycket bekymrade över nervgiftsattacken vi har sett i Storbritannien. Ryssland måste förklara hur det här nervgiftet har kunnat användas, sa Stefan Löfven. Han delar bedömningen om Rysslands ansvar för mordförsöket på den ryske dubbelagenten Sergej Skripal.

Inga högre EU-avgifter

Under våren ska EU:s nästa långtidsbudget diskuteras. EU behöver ytterligare 200 miljarder kronor för att täcka bortfallet efter Storbritanniens utträde och andra ökade kostnader. Merkel har sagt sig vilja betala mer till EU medan Löfven med bestämdhet markerade en annan uppfattning.

– Vi kan inte acceptera att hela utrymmet för reformer i Sverige äts upp av högre EU-avgifter. Det måste finnas möjligheter att omprioritera inom budgeten, sa Löfven.

Kompromissvilja i asylfrågan

Båda ledarna har ställt sig positiva till att pressa EU-medlemmar som inte följer EU:s värderingar eller delar de gemensamma bördorna med hot om minskade EU-bidrag. När det gäller den infekterade frågan om en gemensam asylpolitik inom EU är Tyskland och Sverige överens om att alla länder måste ta sitt ansvar för fördelning av asylsökande. Löfven sa att han nu ser en viss kompromissvilja.

Måste undvika handelskrig

De två regeringscheferna uppgav också att man diskuterat de av Trump aviserade stål -och aluminiumtullarna. Enligt Stefan Löfven är de båda ledarna överens om att EU måste hitta en väg framåt i förhandlingarna för att undvika ett  handelskrig med USA.

– Det är djupt beklagligt att USA vill införa strafftullar. Vi måste hålla ihop så att detta inte eskalerar till ett handelskrig som skulle bli kostsamt för alla, sa han.

Informerat om Nordkoreamötet

Stefan Löfven berättade också att han informerat förbundskanslern om det möte som pågår i helgen mellan Nordkoreas utrikesminister och representanter för den svenska regeringen.

– Jag har informerat förbundskanslern om frågan om den koreanska halvön och den process som pågår. Jag träffade den nordkoreanska ministern tidigare i dag. Om vi kan underlätta på något sätt ska vi naturligtvis göra det, sa Stefan Löfven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.