Angela Merkel och motståndaren Martin Schulz. Foto: TT

Merkel spelar på försiktighet

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Angela Merkel har stoppat förslag om mer livliga tv-sända valdebatter som i Frankrike och USA. Det är en del av hennes taktik i en valkampanj där hon försökt skapa ”må-bra-känsla” bland tyskarna och vill framstå som en försiktig och eftertänksam ledare.

Rolf Fredriksson

Utrikesreporter

Valduellen i kväll mellan Angela Merkel och hennes socialdemokratiske utmanare Martin Schulz blir alltså mer strikt än valdebatter i Frankrike och USA. Men som programledarna förklarar kanske det ger mer vägledning för väljarna än tv-debatter där franska presidentkandidater skriker i mun på varann, eller där Donald Trump går som ”en vit haj” bakom ryggen på Hillary Clinton.

Hälften av de tyska väljarna har ännu inte bestämt om eller på vem de ska rösta. Med 20 miljoner tittare, närmare en tredjedel av väljarna, så blir det därför en viktig tv-duell ikväll  mellan Merkel och Schulz inför valet den 24 september.

Val i Tyskland 2017

”Det går bra för Tyskland”

För Angela Merkel ingår kvällens duell i en valkampanj där Merkel och kristdemokraterna CDU velat skapa en ”må bra-känsla”, det går ekonomiskt bra i Tyskland och Merkel är garantin för att det fortsätter. Flyktingfrågan och terrorism har hittills hållits åt sidan.

LÄS MER: I kväll sänds valduellen hela Tyskland väntat på

Socialdemokraternas Martin Schulz talar om att ”Tyskland kan bättre” och att det behövs mer social rättvisa, men han har inte lyckats föra fram kritik eller förslag som gett utslag i bättre opinionssiffror.

”Ni känner mig” räcker inte

I förra valet avslutade Angela Merkel valdebatten med att säga ”ni känner mig, och ni vet vad ni får”. Detta val 2017 räcker nog inte det. Merkel har som en av programledarna förklarar den senaste mandatperioden visat upp flera ansikten och politiska linjer. Är Merkel kanslern som välkomnar flyktingar eller den kansler som numera begränsar flyktingströmmen, är Merkel kanslern som vill göra klimat- och miljösatsningar eller kanslern som är vän med bilindustrin?

Försiktighet mot slugger

Förbundskansler Angela Merkel är känd för att hon ofta kan ge rätt omständliga svar. Socialdemokraten Martin Schulz har en mer sluggeraktig och gå-påig-debatt stil. Det kan bidra till ett spännande möte när de två möts för första och enda gången direkt i valdebatt.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Val i Tyskland 2017

Mer i ämnet