Angela Merkel. Foto: TT

Merkel väntas ställa upp igen – besked på söndag

Uppdaterad
Publicerad
Angela Merkel ska hålla en oväntad presskonferens på söndag. Beskedet tolkas som en halv bekräftelse av att hon ställer upp för en fjärde mandatperiod som Tysklands förbundskansler.

Den 62-åriga Merkel ska träffa medierna klockan 19 på söndag efter ett möte med ledande personer inom hennes parti CDU.

I flera veckor har källor i olika medier sagt att Merkel vill fortsätta som Tysklands ledare även efter förbundsdagsvalet 2017.

I tyska medier spekuleras om den ”lämpliga tidpunkten” för Angela Merkel att meddela om hon ställer upp till omval.

Uttrycket ”lämplig tidpunkt” har Merkel själv använt när hon vid upprepade tillfällen fått frågan om hon ställer upp i valet nästa höst.

”Den fria världens nya ledare”

Många framstående företrädare för hennes kristdemokratiska parti (CDU) och systerpartiet CSU har uppmanat henne att åter kandidera till kanslerposten.

Så sent som i dag, torsdag, sa även USA:s avgående president Barack Obama att han vill att Merkel fortsätter som förbundskansler efter valet 2017, skriver bland andra nyhetssajten n-tv.

Efter Donalds Trumps seger i presidentvalet i USA har värdens ögon vänts mot Tyskland och Angela Merkel. Vissa bedömare har till och med utnämnt henne till ”den fria världens nya ledare”.

Villkor för USA-samarbete

Efter presidentvalet i USA gratulerades Trump av Merkel till segern. Hon sa att demokratiska och rättvisa val är viktiga och något som förenar USA och dess allierade.

Men hon ställde också underförstått upp villkor för samarbetet med USA.

Hon räknade upp de värden som förenar Europa och USA; demokrati, frihet, rättsstat, respekten för alla människors värde oavsett bakgrund, hudfärg, religion, kön, sexuell läggning eller politiska åsikter.

– På basis av dessa värden erbjuder jag USA:s nye president Donald Trump ett nära samarbete, sa hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer