Foto: TT

Merkel: ”De hånar landet som tog in dem”

Uppdaterad
Publicerad

I en presskonferens efter attackerna i Tyskland säger förbundskansler Angela Merkel att ”terroristerna vill få oss att förlora perspektiv på vad som är viktigt” och att man måste förbättra processen att skicka flyktingar till sina hemländer.

Tre attacker på tio dagar. Den 22 juli mördade en 18-årig gärningsman sex personer i ett köpcentrum i München. Fyra dagar innan det högg en pojke människor med en yxa och i söndags dödades en person i en självmordsbomb på en restaurang i Ansbach.

”Terroristerna vill få oss att förlora perspektiv på vad som är viktigt, förstöra vår sammanhållning och hämma hur vi lever, påverka vår öppenhet och vår välvilja att ta in personer som är i nöd”, säger Angela Merkel.

Nästa steg: analysera och sedan åtgärda

Hon säger att de senaste dagarnas händelser är ”chockerande” och att flyktingar som utför attacker ”hånar landet som tog in dem”. Nästa steg, säger hon, är att analysera situationen och sedan komma fram till vilka åtgärder som är nödvändiga.

Hon säger att man ska hitta de som ligger bakom attackerna och ställa dem inför rätta. Att Tyskland är skyldig det till inte bara offren och deras familjer, utan även till andra flyktingar.

Behöver bättre varningssystem

Angela Merkel säger att terroristerna vill skada den tyska flyktingpolitiken och Tysklands vilja att ta emot människor, och att man behöver ett bättre varningssystem i Tyskland för att varna för hot om radikalisering.

Under presskonferensen säger hon också att man måste förbättra processen för att skicka tillbaka afghanska och nordafrikanska flyktingar till sina hemländer.

Münchenskytten och högerextremism

Inrikesministern i Bayern, Joachim Herrmann säger på torsdagen att München-skytten hade samma födelsedatum som Hitler (20 april), något som han ska ha sett som ett ”speciellt positivt öde”.

Han säger också att gärningsmannen, hade sympatier för Breivik. Dådet utfördes den 22 juli, på femårsdagen av attacken på Utöya.

Trots detta, säger inrikesministern, hittar man inga kopplingar till att gärningsmannen ska ha haft kopplingar till högerextrema nätverk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer