Merkels kronprinsar slåss med pandemin som vapen

Publicerad
Analys ·

De styr Tysklands två största och viktigaste delstater. Markus Söder i Bayern och Armin Laschet i Nordrhein-Westfalen. De båda är konkurrenter om Merkels jobb när hon slutar i höst. Och nu står de båda kronprinsarna på varsin sida i den uppslitande kampen om hur landet ska öppna igen. 

Christoffer Wendick

Europakorrespondent

I Laschets delstat ska ett negativt covidtest bli nyckeln för att få shoppa som vanligt igen. Medan Söders delstat förblir en av de mest stängda. Två olika modeller alltså som visar Tysklands alltmer kaotiska coronahantering. Detta får extra spänning i och med att en av dem båda sannolikt blir systerpartierna CDU/CSU:s toppkandidat i höstens val. Den nye Merkel.

Att pandemin blivit det politiska vapen som kan avgöra kronprinsarnas strid har blivit särskilt tydligt de senaste dagarna. Söder riktade igår en vass pil mot sin konkurrent Laschet som just är på väg att öppna dörrarna längs shoppinggatorna i Düsseldorf och Köln.

– Alla verkar inte ha förstått det allvarliga läget. Detta är inte passade för småsinta, illvilliga strider om vem som ska bestämma. Jag tycker förbundskanslern har rätt, sa Markus Söder.

Kritiker har blivit omfamnare

Det lite lustiga i detta är den plötsliga vändningen.

Söder var länge en hård kritiker av Merkel, inte minst under migrationskrisen, med envisa krav på maxtak för invandringen. Laschet däremot har länge varit Merkels främste försvarare. Ofta var det han som fick förklara hennes politik i soffprogrammen på tv. Nu har kritikern blivit omfamnaren, och vice versa.

Ska utse toppkandidat

Mellan påsk och pingst ska kristdemokraterna CDU/CSU utse sin toppkandidat inför valet. För kronprinsarna Söder och Laschet verkar det nu taktiskt viktigt att visa skillnaden i denna politiska ödesfråga – coronahanteringen. Här har Laschet möjlighet att vinna de pandemitrötta tyskarnas hjärtan. Medan Söder kan visa hela landet att en politiker från Bayern mycket väl kan gå i takt med kanslern, mycket väl kan ta ansvar för Tyskland.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.