Foto: TT

Merkels popularitet rasar – straffas för flyktingpolitiken

Uppdaterad
Publicerad

Förbundskansler Angela Merkel förlorar stort i popularitet visar en opinionsmätning som tyska public service-bolaget ARD har låtit genomföra. Hon förlorar hela tolv procentenheter jämfört med för en månad sedan. Motviljan mot Turkiet och rädslan för terror stiger. 

Det är alltså ARD:s mätning Deutschlandtrend som görs varje månad som visar de dystra Merkel-siffrorna. För en månad sedan var 59 procent nöjda med den kristdemokratiska regeringschefen. Nu har den siffran rasat till 47 procent. 1.003 personer har tillfrågats. 

Det är den lägsta siffran under hennes nuvarande mandatperiod. Orsaken anses vara flyktingkrisen och de senaste vålds- och terrordåden. På en vecka ägde fyra sådana attentat rum i Tyskland – med olika motiv men rädslan för terrorattacker i Tyskland har stadigt stigit. 

Flykting- och terrorkris

Bara 34 procent är enligt ARD:s mätningar nöjda med Merkels flyktingpolitik. Det är den lägsta siffran sedan frågan började ställas i oktober 2015. 

Det som också visar att Merkel drabbats av flykting- och terrorkris är att hennes politiske partner Horst Seehofer, ledare för det kristdemokratiska bayerska CSU kan notera ökade popularitetssiffror. (Seehofers CSU finns bara i Bayern och Merkels CDU finns i övriga Tyskland.) 

Seehofer har den senaste tiden profilerat sig som en kritiker av Merkels flyktingpolitik. Eller rättare: Han ses av tyskarna som en lag och ordning-man som vill ha tuffar åtgärder mot terror och flyktingar. 

Hårdare tag

Merkel har fortfarande en aura omkring sig att vara liberal i flyktingfrågan efter hennes utspel förra sommaren då hon obyråkratiskt tog emot flyktingar utan att bry sig om EU:s gällande regler. I praktiken är dock skillnaden mellan CDU och CSU särskilt stora nu. 

Men CSU-ledaren vill ha mer polis, hårdare gränskontroller, snabbare utvisning och övervakning av flyktingförläggningar. Han vill sätta in den tyska försvarsmakten Bundeswehr vid terrorattacker och han kräver ökad dataövervakning. 

Detta har gett honom pluspoäng. Han har med en popularitetssiffra på 44 procentenheter, nästan på nivå med Merkel. Det är ett plus på elva procentenheter. 

Högerpopulister får tolv procent

Men kristdemokraterna ligger långt efter den just nu populäraste tyske politikern. Det är socialdemokraten, utrikesminister Frank-Walter Steinmeier som får 71 procent. 

När det gäller partiernas popularitet har inte mycket förändrats. CDU/CSU ligger på 34 procent, socialdemokraterna, SPD, på 22 procent. CDU/CSU och SPD samarbetar i en så kallad stor koalition. 

Det högerpopulistiska och invandringsfientliga AFD (Alternativ för Tyskland) kommer på tolv procent och skulle alltså komma in i parlamentet, förbundsdagen, om det vore val nu. Val väntas hållas hösten 2017. 

Ökad terrorrädsla

80 procent av tyskarna är mot att ta in Turkiet i EU, det gäller både på mellanlång och på lång sikt. 90 procent säger att man inte har något förståelse för den turkiska regimens agerande just nu. Och 69 procent anser att samtalen om visafrihet för turkiska medborgare vid inresa till EU ska stoppas. 

Idag fruktar 76 procent att det inom kort kommer att äga rum nya terrordåd i Tyskland. I januari 2015 var siffran 49 procent (efter Charlie Hebdo-attentaten i Paris) och i december 2015 (efter dåden i Paris den 13 november) var motsvarande siffra 61 procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer