Meteorologen Pererik Åberg har aldrig tidigare sett så många blixtar från ett vulkanutbrott. Foto: Simon Krona/@spoky_who

Meteorologen om vulkanblixtarna: ”Skithäftigt”

Uppdaterad
Publicerad

Vulkanutbrottet i Filippinerna har tvingat myndigheterna att evakuera tusentals människor och utfärda en tsunamivarning. Samtidigt har många ögonvittnen lyckats fånga dramatiska bilder från platsen.

– Det är första gången jag ser så mycket blixtar från ett vulkanutbrott, säger SVT:s meteorolog Pererik Åberg.

Ett regn av aska, evakueringar och tsunamivarningar. Vulkanen Taal nära den filippinska huvudstaden Manila har ställt till med många problem och nu väntas ett ännu större utbrott, skriver TT.

Samtidigt har ögonvittnen fångat dramatiska bilder från platsen där massvis med blixtar syns i den tusen meter höga askpelare som kommit ur vulkanen.

”Fantastiskt”

– Det är fantastiskt egentligen. Det här är moln som bildas av vulkanutbrott, alltså väldigt varm luft som stiger upp och kondenserar i askan och röken. Sen blir det blixturladdningar på samma sätt som i vanliga åskmoln, säger meteorologen Pererik Åberg.

Att blixtarna är så många beror på att det kommer så pass mycket värme.

– Det gör blixtarna väldigt explosiva, säger Pererik Åberg.

Kan även bildas vid skogsbränder

Liknande moln kan bildas vid skogsbränder, till exempel som senast i Australien.

– Där hände ungefär samma sak. Bränderna gör sina egna moln. Problemet med de molnen är att de inte ger så mycket regn. Däremot ger de blixtar. Och det tänder nya eldar betydligt längre bort.

Blixtar

Blixten är den synliga delen vid elektriska urladdningar i samband med åskväder. Den består av luft som är så kraftigt upphettad att den blir självlysande. När spänningsskillnaderna i ett moln blir så stora att de överträffar luftens isolerande förmåga sker det en urladdning.

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.