Mexicos utrikesminster Marcelo Ebrard säger att man kommer utreda anklagelserna mot läkaren i USA. Foto: EPA, Christian Torres / TT

Mexiko: Oacceptabelt med medicinska övergrepp på amerikanska förvar

Uppdaterad
Publicerad

Mexiko utreder nu uppgifterna om flera fall av påstådd medicinsk försummelse på ett flyktingförvar i Georgia. En anmälan hänvisar till en läkare som ”livmodersamlaren” då han genomfört ovanligt många ingrepp där hela eller delar av kvinnors livmödrar tagits bort. Om det visar sig att ingreppen inte utförts av korrekta orsaker, är det ”oacceptabelt”  sa Mexikos utrikesminister Marcelo Ebrard på tisdagen enligt Reuters.

Uppgifterna om missförhållandena på flyktingförvaret i Georgia kommer från en tidigare anställd sjuksköterska, som med hjälp av organisationerna Government Accountability Project och Project South lämnade in en officiell anmälan.

”Livmodersamlande” gynekolog

I den uppger sjuksköterskan att en gynekolog på förvaret genomförde alarmerande många hysterektomioperationer – ett ingrepp där hela eller delar av livmodern tas bort. I flertalet av fallen rörde detta spansktalande kvinnor, som enligt anmälan inte alltid tycktes förstå varför ingreppet gjordes och heller inte lämnade sitt samtycke.

”Alla han träffar får en hysterektomi – nästan alla. Han är livmodersamlaren”,  skriver sjuksköterskan.

Mexico intervjuar kvinnor

I anmälan uppgavs ingen specifik nationalitet på kvinnorna som påstås ha utsatts. Men i ett uttalande på tisdagen uppgav Mexikos utrikesminister Marcelo Ebrard att landet nu utreder om det ligger någon sanning i påståendena. Hittills har sex mexikanska kvinnor intervjuats som möjligtvis fått livmodern bortopererad utan korrekt medicinsk orsak och utan samtycke under tiden de var i amerikanskt förvar. Enligt Ebrard kan det dock röra sig om ännu fler än så.

– Det här måste redas ut. Om det visar sig stämma vore det en allvarlig fråga som kräver åtgärder, sa han på en presskonferens.

ICE förnekar

Den amerikanska immigrationsmyndigheten ICE och anläggningen ifråga förnekar att det ska ha skett ovanligt många eller medicinskt inkorrekta ingrepp på förvaret.

Exakt hur många eventuella hysterektomioperationer som utförts på kvinnorna på förvaret har inte kunnat slås fast i nuläget, skriver Reuters.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer