Evo Morales avgång firas på gatan i Santa Cruz, ett starkt fäste för oppositionen i Bolivia. Foto: Daniel Walker /TT-AFP

Mexiko erbjuder Morales asyl

Uppdaterad
Publicerad

Anhängare till oppositionen firade igår natt president Evo Morales avgång på gatorna i Bolivias huvudstad, samtidigt som politiker från hans läger sökte asyl på Mexikos ambassad. Från Morales hemstad kom rapporter om att hans hem vandaliserats och plundrats – och Mexikos utrikesminister uppger att även expresidenten ska ha ansökt om, och beviljats, skydd.

Mexikos utrikesminister Marcelo Ebrard skriver på Twitter att hans regering står upp för demokratin och att Bolivias militär påbörjat en operation som påminner om 1900-talets tragedier.

Ebrard uppger också att ett 20-tal politiker, både parlamentariker och regeringsfunktionärer, sökt asyl på Mexikos ambassad. Även Morales kan få asyl, skriver han.

Senare meddelade Ebrard att Morales också ansökt om asyl – och fått sin ansökan accepterad.

Den panamerikanska samarbetsorganisationen OAS är upplyst om utvecklingen, skriver TT.

Firande på gatorna

Argentinas och Venezuelas presidenter uttryckte sig också med oro över utvecklingen, medan Brasiliens president Jair Bolsonaro välkomnade Morales avgång.

På gatorna i huvudstaden La Paz började Morales motståndare tuta i signalhorn i segerglädje redan innan han hunnit avsluta sitt avskedstal i tv, skriver nyhetsbyrån AP.

En stor folkmassa samlades framför presidentpalatset. Där brände de en likkista för att symbolisera att Morales regering gått ur tiden.

– Vi firar att Bolivia är fritt, säger en demonstrant till AP.

En del av förödelsen i president Evo Morales hem i Cochabamba. Maskerade personer som bröt sig in i huset på söndagen, enligt AP. Foto: TT-AP

Enligt Washington Post och New York Times har Morales flugit till staden Chimoré i provinsen Cochabamba, där han fortfarande har starkt stöd. Avångstalet uppges ha sänts därifrån.

I ett Twittermeddelande skriver Morales att polisen har utfärdat en arresteringsorder mot honom. Landets polischef säger dock enligt Reuters att det inte finns någon sådan arresteringsorder.

Morales skriver också att hans hem har angripits av våldsamma personer. Foton och videor som publicerats på internet sägs visa förödelsen efteråt.

I sitt avgångstal kallade han maktskiftet en statskupp och sade att kampen fortsätter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.