Mexikos president Andrés Manuel López Obrador. Foto: Mexikanska presidentens ämbete

Mexiko ska folkomrösta om presidenten

Uppdaterad
Publicerad

Har president Andrés Manuel López Obrador gjort ett bra jobb, eller förtjänar han inte att få sitta kvar?

Normalt avgörs sådana frågor i allmänna val, men Mexikos valnämnd har nu fått in tillräckligt med namnunderskrifter för att kunna godkänna en folkomröstning om presidenten – vilket López Obrador själv har föreslagit.

Han hävdar att omröstningen är ett viktigt demokratiskt verktyg, men kritikerna anklagar honom för att ödsla onödiga pengar på valet.

Andrés Manuel López Obrador valdes 2018 till president för sex år och får enligt mexikansk lag bara sitta en mandatperiod. Oppositionen anklagar honom därför för att använda folkomröstningen som ett sätt att få sitta kvar längre än de sex åren.

Valnämnden vill inte genomföra folkomröstningen, med hänvisning till att den saknar pengar, men högsta domstolen har beordrat dem att gå vidare efter att de nödvändiga tre procenten av röstberättigade skrivit på en begäran.

Folkomröstningen är tänkt att hållas i april i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.