USA:s president Donald Trump kräver att Mexikos president Andrés Manuel López Obrador ökar sina ansträngningar för att stoppa invandrare som tar sig till USA via landet. Foto: Edgard Garrido/Reuters/TT / Ian Langsdon/AP/TT

Efter tullhoten – Mexiko skickar militär till södra gränsen

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump har hotat med att införa tullavgifter på mexikanska produkter om landet inte trappar upp sina insatser för att begränsa illegal invandraring via landet till USA. Nu har Mexiko sagt att de ska sätta in militär för att säkra sin södra gräns mot Guatemala, rapporterar Reuters.

Donald Trump har hotat med att införa tullar på 5 procent på alla mexikanska exporter redan på måndag om inte Mexiko ökar sina ansträngningar för att begränsa de invandrare som försöker ta sig genom landet för att nå amerikanska gränsen illegalt. 

Sedan i onsdags har samtal mellan de två grannländerna hållits i Washington i ett försök att nå en överenskommelse.

6000 militärer till gränsen

Mexikos utrikesminister Marcelo Ebrard gick under torsdagen ut med att man är beredda att skicka militär till gränsen mot Guatemala. Enligt Ebrard handlar det om 6000 anställda inom försvaret som står till förfogande för att säkra den södra gränsen, skriver Reuters.

Det är oklart om försöken att tillmötesgå Donald Trump kommer att få införandet av tullarna att skjutas upp.

Vicepresident Mike Pence sa efter torsdagens möte att Mexiko ”erbjudit mer” än under onsdagen, men att det är upp till presidenten att avgöra om det är tillräckligt, skriver Reuters. Han återvänder till USA efter ett besök i Europa under fredagen.

Fler tecken på skärpt migrationspolitik

Utöver det nya militära förslaget har Mexiko visat på ytterligare skärpta insatser mot migranter.

President Andrés Manuel López Obrador har sagt tidigare att man blockerat bankkonton tillhörande 26 personer misstänkta för människosmuggling och under onsdagen omhändertogs omkring 350 migranter som korsade den mexikanska gränsen. Även två framträdande mexikanska människorättsaktivister har gripits, rapporterar Reuters.

Planer på vedergällningstullar

Samtalen mellan USA och Mexiko kommer att fortsätta under fredagen. Om de förslag som lagts fram inte fungerar har mexikanska tjänstemän å sin sida förberett en lista på amerikanska produkter att eventuellt lägga tullar på. Motåtgärden riktar enligt Reuters in sig på produkter från jordbruks- och industristater, vilka ses som Donald Trumps starkaste valbaser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer