Mexikos president Andrés Manuel López Obrador. Arkivbild. Foto: Ginnette Riquelme/TT

Mexiko utlovar 40 000 jobb till migranter vid USA:s gräns

Uppdaterad
Publicerad

Mexikos president Andrés Manuel López Obrador har utlovat 40 000 nya fabriksjobb i landets norra delar. Jobb som ska gå till de migranter som väntar i Mexiko på att få uppehållstillstånd i USA. Det rapporterar Reuters.

Enligt presidenten kommer avtalet med fabrikerna att slutföras nästa vecka.

– Det här avtalet kommer bli undertecknat, det kommer inte att bli några juridiska problem. Vi kommer att ordna det här så att de kan anställas utan så mycket bearbetning, sa Andrés Manuel López Obrador under en presskonferens på fredagen.

Enigt Reuters ska många fabriker i norra Mexiko ha brist på arbetskraft, vilket Andrés Manuel López Obrador vill lösa med de nya jobben.

Många väntar på beslut

De delstater i Mexiko som gränsar mot USA har fått ta emot väldigt många migranter från Centralamerika. Dels då USA enbart tar emot en viss mängd ansökningar per dag, och dels då många skickas tillbaka till Mexiko i väntan på att deras ansökan ska behandlas – en process som kan ta månader eller år.

För att förbättra läget för dessa migranter kommer Mexiko även att rusta upp de anläggningar som migranterna bor i.

– Tillgångar har blivit auktoriserade så att det kommer finnas resurser. Så de inte kommer att sakna vård, mediciner eller vård, sa Mexikos president Andrés Manuel López Obrador under fredagens presskonferens.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer