Ivette Díaz Mata jobbar som intensivvårdssköterska på sjukhuset La Raza. Foto: SVT

Mexikos vårdpersonal löper högre risk att dö i covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Sjukvårdspersonal i Mexiko löper fem gånger så hög risk att dö i covid-19 som sina kollegor i USA och Kina, enligt en ny rapport. Samtidigt fortsätter antalet smittade och döda i landet att stiga utan några tecken på att avta.

Redan tidigt under pandemin protesterade sjukvårdspersonal i Mexiko mot bristen på skyddsutrustning och vittnade om dålig kvalitet på den som fanns. Många har köpt egen utrustning, men i början av juli hade redan över 680 vårdanställda fått sätta livet till.

– Totalt är det 20 eller 22 anställda som har dött, säger intensivvårdssköterskan Ivette Díaz Mata om sjukhuset La Raza där hon själv jobbar.

Akutsjuksköterskan Manuel Padilla Adorno vaknade med feber och huvudvärk efter ett arbetspass.

– Jag fick en chock när de sa att de skulle lägga in mig och blev väldigt rädd, för man vet inte om man kommer att komma ut igen, eller sluta som patienten i sängen bredvid som dog.

Hör Ivette Díaz Mata och Manuel Padilla Adorno berätta i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.