Översvämningar i Miami Beach i september i år. Foto: TT

Miami riskerar att dränkas

Uppdaterad
Publicerad

Bye, bye Miami. Den världsberömda metropolen är världens sjätte mest sårbara kuststad, efter bland andra Calcutta nu när havsnivåerna stiger i takt med att isarna smälter och de allt varmare haven expanderar.

Men på de palmkantade gatorna pågår ett lekfullt folkliv i slösande solsken. Den ekonomiska krisen är över, turisterna flockas och nybyggen pågår överallt. Pengarna strömmar in i Miami som aldrig förr.

80 procent av alla fastighetsköp sker kontant, Miami är för de allra mest förmögna som flockas från Ryssland, Sydamerika och i allt högre grad från Frankrike och Italien, miljonärer som flyr krisens Europa. De allra rikaste behöver därmed inte bekymra sig om de dyra försäkringar som numera är ett krav från bankerna om man vill låna till ett fastighetsköp. Omloppstiden är snabb, de flesta fastigheter säljs inom 10-15 år, det gör att få vill ta den ekonomiska kostnaden och bygga så att fastigheter kan stå emot de stigande havsnivåerna.

Klimatmötet i Lima 2014

Havsnivåhöjningarnas ”Ground Zero”

Vid högvatten slickar redan havet kajerna, de exklusiva höghusen och art-decohusen ligger precis vid vattenlinjen. Miamis fastighetsvärde är beräknat till 416 miljarder dollar vilket gör att klimatforskarna döpt Miami till havsnivåhöjningarnas ”Ground Zero” – ingen annanstans i världen står lika stora ekonomiska värden på spel. Redan tränger havsvatten upp genom vägbrunnar. En solig dag kan gator plötsligt översvämmas – överallt ser vi hur man bygger nya pumpstationer för att hantera översvämningarna.

Florida har varit förskonat från de senaste årens orkaner vilket gett Miami en respit att hinna rusta sig.

Paradiset hotat

Det var en uppmärksammad artikel i tidningen Rolling Stones förra året om hur klimatförändringarna hotar att dränka staden som övertygade Miamis politiker och näringsliv att deras paradis och turistmagnet är akut hotat. Innan seklet är slut kan havsnivåerna ha höjts med en meter enligt prognoser från NOAA ( National Oceanic and Atmospheric Administration). Och det är inte den mest dramatiska beräkningen.

– Det är som en tyst pågående 911 (11 september terrorattacken i New York, 2001) säger Harvey Ruvin som leder Miamis krisgrupp för att möta klimatförändringarna.

– Vi måste bygga skyddsmurar mot havet, vi måste bygga om motorvägar så att de höjs upp, vi måste bygga om hela avloppsystemet. Det kommer att bli mycket dyrt, konstaterar han.

Oro för stormar

Den stora oron är vad som skulle hända om den lågt liggande staden drabbades av en storm när det råder högvatten. Då visar beräkningar att flera kvarter kan översvämmas. På sikt hotas delar av Miami att slukas av vatten som kringgärdar staden från flera håll, havet i öster och Everglades i sydväst.

Miami är extra sårbart eftersom staden är byggd på en porös grund av kalksten som gör att där havsvattnet också tränger upp underifrån.

Philip Levine, borgmästare i Miami Beach valdes förra året bland annat med löften att nu slåss mot de pågående havsnivåhöjningarna. Han är optimistisk.

– Vi vet att det är klimatförändringarna som orsakar detta och nu måste vi skydda oss. Vi måste vara aggressiva och handlingskraftiga, det är ett krig mot naturen, säger han till SVT.

”Miami kommer bli obeboeligt”

Men forskarna är inte lika optimistiska att Miami kommer att gå att rädda. Den beräknade havsnivåhöjningen till 2100 är beräknad utifrån den mängd koldioxid som mänskligheten redan laddat atmosfären med. På sikt kan minskade koldioxidutsläpp göra att havsnivåhöjningarna sker långsammare men det är uteslutet att de skulle gå att stoppa helt, säger professor Leonard Berry vid avdelningen för Environmental Studies vid Florida Atlantic University.

– På sikt kommer delar av Miami att bli obeboeligt, säger han.

– Det ironiska är att det är klimatet som lockar människor hit men på sikt är det klimatet som kommer att driva bort dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatmötet i Lima 2014

Mer i ämnet