Migranter kastar sten på grekisk polis vid gränsen till Edirne, Turkiet. Foto: AP Photo/Darko Bandic

Uppgifter: Migrant skjuten till döds vid grekiska gränsen

Uppdaterad
Publicerad

En migrant har skjutits ihjäl av grekisk gränspolis vid gränsen till Grekland efter att ha försökt ta sig över från Turkiet, rapporterar en journalist för arabiska Al-Aan TV. En talesperson för den grekiska regeringen tillbakavisar att personen har dödats av grekiska säkerhetsstyrkor.

Det är den arabiska journalisten Jenan Moussa, reporter för Al-Aan TV, som på Twitter skriver att en man från Syrien har skjutits till döds av grekisk gränspolis. I samband med det publiceras ett klipp där man ser en stor folkmassa runt en livlös man som ligger på marken.

I klippet hörs personer säga på arabiska att ”kulan träffade hans mun”.

Vem som är fotograf till klippet är okänt.

Grekland tillbakavisar

Enligt Stelios Petsas, talesperson för den grekiska regeringen, har personen inte dödats av grekiska säkerhetsstyrkor. Petsas skriver i ett inlägg på Twitter att det är ”fake news”.

– Det sprids väldigt mycket fake news om vad som händer i Grekland just nu. Det postas bilder från flyktingkrisen 2015 och bilder från Ungern som sägs visa saker som har skett de senaste dagarna, säger SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick, på plats vid gränsen i Grekland.

Även en talesperson för grekiska polisen som Wendick har pratat med säger att det inte stämmer.

Samtidigt uppger två turkiska säkerhetskällor för Reuters att mannen avlidit när grekiska säkerhetsstyrkor stoppat människor som har försökt komma in i landet.

Barn drunknade vid Lesbos

Under måndagen har det även rapporterats om ett drunknat barn i samband med att migranter försöker ta sig över gränsen från Turkiet till Grekland, rapporterar Reuters. Barnet ska ha fallit ur en båt som kapsejsat vid den grekiska ön Lesbos, enligt officiella myndigheter.

Minst 1 000 migranter har sedan i söndags morse nu nått Greklands östra gräns vid Egeiska öarna, enligt grekisk polis. Fler än 10 000 migranter har hittills försökt ta sig över gränsen mellan Turkiet och Grekland.

Situationen är orolig och vakter på båda sidor har försökt skingra folksamlingar med tårgas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.