Hundratals migranter som har tagit sig till gränsen från olika centralamerikanska länder försökte att ta sig över ett metallstängsel för att komma in i USA. Foto: HANNAH MCKAY/Reuters/TT

Stängd gräns mellan USA och Mexiko – migranter försöker ta sig över

Publicerad

Gränsövergången mellan San Diego och Tijuana, som är den största mellan USA och Mexiko, har stängts. Hundratals migranter som vill söka asyl vid USA:s södra gräns har försökt ta sig över stängslet. Gränsvakter har skjutit tårgas mot migranterna, skriver nyhetsbyrån AP. Mexiko meddelar nu att migranter ska deporteras.

Hundratals migranter som har tagit sig till gränsen från olika centralamerikanska länder försökte att ta sig över ett metallstängsel för att komma in i USA. De bröt sig ur en grupp som gick längs en gränsbro, vittnar en AFP-fotograf.

Enligt nyhetsbyrån AP har amerikanska gränsvakter skjutit tårgas mot migranterna, efter att vissa försökta bryta sig igenom staketet som skiljer Mexiko från USA.

Mer än 5 000 migranter har de senaste veckorna campat i och omkring en idrottsanläggning i Tijuana, i hopp om att senare få ansöka om asyl i USA, skriver AP.

Gränsövergång har stängts

Samtidigt har gränsövergången mellan San Diego och Tijuana, som är den största gränsövergången mellan USA och Mexiko, stängts. Det skriver den amerikanska tull- och gränsbevakningsbyrån på Twitter, och uppger samtidigt att de skickar mer personal till gränsövergången. Trafiken har stoppats i båda riktningarna, både för bilar och fotgängare.

Trump: ”Alla stannar i Mexiko”

USA:s president skrev på Twitter under söndagen att USA kommer stänga den södra gränsen om det ”av någon anledning blir nödvändigt”.

– Migranter vid den södra gränsen kommer inte att släppas in i USA förrän deras fall prövats i domstol, skrev Donald Trump.

Går att ta sig mellan länderna

SVT:s korrespondent i USA Carina Bergfeldt säger att detta är ett resultat av att antalet migranter som vill ta sig in i USA ökar, medan antalet som USA tar emot minskar.

– Reglerna i USA har hårdnat när det gäller att ta sig över gränsen. Vid den gränsen som man nu har stängt tar man bara emot hundra ansökningar om dagen för att söka asyl. Det här är resultatet av det, säger hon och fortsätter.

– Det finns en rimlighet i beslutet att stänga gränsen. Om det finns hundratals människor som har som intention att illegalt ta sig in i landet är den inställningen inte konstig. Man kan fortfarande ta sig mellan Mexiko och USA, via andra övergångar.

Mexiko: Migranter ska deporteras

Under natten mot måndag säger Mexikos inrikesdepartement att man kommer deportera några av de 500 migranter som försökt ta sig in i USA. Mexiko uppger också att man inte kommer att sätta in militären för att försöka att kontrollera de tusentals migranter som är på vandrande fot från olika centralamerikanska länder på väg mot USA.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer