Arkivbild: Migranter stiger av efter att ha räddats i Sicilien. Foto: TT

Migranter gripna – misstänks ha kastat passagerare överbord

Uppdaterad
Publicerad

Skeppsbrott, vapenhot och religiösa gräl som slutar med mord. Flyktingtrafiken från Libyen blir allt farligare och råare. Bråk uppstår på båtarna där personer kastas överbord och skottlossning har förekommit i strider om båtar.

Flyktingströmmen till Italien från Libyen fortsätter. Under torsdagen har 600 flyktingar kommit i land i Trapani på Sicilien och ytterligare 900 är på väg. 

Nu kommer de första uppgifterna om religiöst våld ombord på båtarna. Polisen i Palermo bekräftar för SVT Nyheter att 15 migranter har gripits, misstänkta för mord på sina medpassagerare och hatbrott. Uppgifterna har publicerats på italienska tidningars internetsajter under eftermiddagen.

Kastades över bord

Gummibåten det handlar om lämnade Libyen i tisdags, med ett hundratal personer ombord. 

Under överfarten ska migranterna ha börjat gräla av religiösa skäl. En grupp kristna från Nigeria och Ghana var i minoritet. Enligt ögonvittnen på båten, kastade de arresterade muslimska männen ett tiotal kristna överbord. De andra ska ha klarat sig genom att hålla om varandra så att det inte gick att separera dem. 

Polisen i Palermo säger att de vittnesuppgifter de har fått ”hänger ihop”. Några hade också fotograferat de misstänkta gärningsmännen, varav en är minderårig. Åklagaren Maurizio Scalia har nu 48 timmar på sig att eventuellt häkta männen.

Skottlossning om båtar

Händelsen är bara en av flera som tyder på att flyktingöverfarterna har blivit ännu råare och farligare än tidigare. I Catania utreder man ett fall i måndags, då fyra män sköt med k-pistar när en italiensk lotsbåt hjälpte en flyktingbåt med 274 män, kvinnor och barn ombord. De beväpnade männen påstod sig tillhöra den libyska kustbevakningen och sköt flera varningsskott. Därefter tog de båten och lämnade snabbt platsen. 

Det är andra gången som räddningsaktioner på öppet hav har lett till vapenhot. Polisens teori är att det handlar om människosmugglare som vill ha tillbaka sina båtar. Mannen som körde båten har gripits.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer