Migrationen minskar under pandemin

Publicerad

Under coronapandemin har färre människor bytt hemland. Den globala migrationen gick ner med nästan 30 procent mellan 2019 och 2020, enligt en ny FN-rapport.

Drygt 280 miljoner människor bodde under 2020 i ett annat land än sitt födelseland.

Två tredjedelar av världens migranter bor sammanlagt i endast 20 länder. Flest internationella migranter, 51 miljoner, finns i USA. Därefter kommer Tyskland med 16 miljoner, Saudiarabien med 13 miljoner, Ryssland med tolv miljoner och Storbritannien med nio miljoner.

Europa är den världsdel med störst antal migranter – 87 miljoner. Men många flyttar mellan de europeiska länderna. Hela 70 procent av de européer som har emigrerat har flyttat till ett annat europeiskt land.

Indien och Kina, som har över 1,3 miljarder, respektive nästan 1,4 miljarder invånare, tillhör föga överraskande de länder som har flest utflyttade medborgare – 18 miljoner indier och 10 miljoner kineser bor utomlands. Även Mexiko och Ryssland har en stor utflyttad befolkning, med 11 miljoner emigrerade medborgare vardera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer