Vänster: Afghanska asylsökande demonstrerar mot Migrationsverkets skärpta praxis i Stockholm. Höger: Afghanistanexperten Anders Fänge Foto: TT

”Migrationsverket tror på talibanernas löfte”

Uppdaterad
Publicerad

För att en ensamkommande ungdom som saknar skyddsbehov ska kunna skickas hem kräver Migrationsverket ett så kallat ”värdigt mottagande”. Men det går knappast att få till stånd i dagens Afghanistan, menar Afghanistanexperten Anders Fänge.

– Afghanistan är ingen fungerande stat. Allt vi är vana vid i Sverige – som offentliga tjänster, försäkringar, pensionssystem – finns inte i Afghanistan. När det gäller flyktingar som återbördas så tas de i princip emot på flygplatsen och avbockas i systemet. Efter det får de klara sig själva, säger Anders Fänge till SVT Nyheter.

Anders Fänge sitter i den svenska Afghanistankommitténs styrelse och har bott i landet i många år. Han är högst kritisk till den svenska regeringens agerande när det gäller ut- och avvisningarna av ensamkommande ungdomar. Han är också skeptisk till det avtal som Sverige och Afghanistan skrivit under. Enligt avtalet ska Afghanistan ansvara för att ta emot afghaner som skickas hem med tvång, och ge dem ett ”värdigt mottagande”, där bland annat mänskliga rättigheter ska respekteras.

Agenda

Hazarer extemt utsatta

– Mänskliga rättigheter är inget som står högt i kurs i Afghanistan i dag. Det pågår ett blodigt inbördeskrig, och båda sidor har visat att de inte har så stor respekt för mänskliga rättigheter. Sen är drygt 40 procent av befolkningen arbetslösa, och korruptionen är utbredd.

Många afghanska ungdomar uttrycker oro för talibanerna i Afghanistan – hur befogad är den oron?

– Det beror på. Är du hazar – en folkgrupp i centrala Afghanistan – skiljer du dig från afghaner i övrigt. Dels är du shiamuslim och har ett mer östasiatiskt utseende. Det finns en historia av diskriminering mot hazarer som går mer än 150 år tillbaka. Talibanerna (som är sunnimuslimska extremister) utförde under sin tid vid makten 1996-2001 minst tre dokumenterade massakrer mot hazarerna, och otaliga övergrepp – ofta med dödlig utgång.

Många av de afghanska ungdomarna som flytt till Sverige är just hazarer, och löper nu ännu större risk att inte få ett värdigt mottagande.

”Migrationsverket tror på talibanerna”

I dag hävdar talibanerna att de representerar alla folkgrupper i Afghanistan. Därför ser inte Migrationsverket något problem med att skicka hazarer på 18 år till afghanska provinser som kontrolleras av talibanerna – något som Anders Fänge tycker är absurt.

– När de började komma tillbaka 2005-2006 hävdade de att de representerade hela befolkningen i Afghanistan, och att de inte har någon sekteristisk agenda. Detta tar Migrationsverket på allvar, och hävdar i sin landanalys av Afghanistan att ”talibanerna inte har en sekteristisk agenda”. På så sätt motiverar Migrationsverket skärpandet av sin praxis.

”Oacceptabel risk”

Men denna beskrivning är helt enkelt fel, menar Fänge. Han menar att hazarer diskrimineras och förföljs av grupperingar inom talibanerna och av terrororganisationer som IS.

– Två stora terrordåd har skett nyligen vid shiamuslimska högtider där hundratals strök med – och många skadades. Kidnappningar av shiamuslimer och hazarer är vanligt. Det har förekommit att väpnade grupper stoppar bussar och sorterar ut shiamuslimer och skjuter eller kidnappar dem.

– Det är oklart hur mycket talibanernas ledning godkänner sådant eller om det är ensamma gärningsmän eller personer med kopplingar till IS. Men en sak är solklar: Är du shia och/eller hazar och skickas tillbaka till områden som kontrolleras av talibanerna så är det inte riskfritt. Jag skulle säga att det är en oacceptabel risk, och det är Migrationsverkets landanalys som tillåter detta, säger Anders Fänge.

Ministern i Agenda

Vad svarar regeringen ungdomarna som insett att risken att utvisas blivit större?

I söndagens Agenda intervjuas migrationsminister Morgan Johansson (S).

Agenda sänds söndag 23 oktober klockan 21.15 i SVT2 och i SVT Play. Titta i efterhand? Klicka här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet