Militären i Tyskland ska testa tusentals anställda på slakteri

Uppdaterad
Publicerad

På ett par dagar har antalet bekräftade smittade gått från 400 till över 800 på köttfabriken i den tyska staden Rheda-Widenbrück. Och nu sätts militär in för att testa de övriga 5 000 anställda.

Slaktkoncernen Tönnies köttfabrik är en av Europas största och har tusentals anställda, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Delstaten Nordrehin-Westfahlen har sedan virusutbrottet stängt skolorna och inlett en utredningen av koncernen som exporterar till över 80 länder.

Coronapandemin

Kina förbjuder import

Under torsdagen förbjöd Kina all import av kött från slakteriet vars verksamhet upphört tills vidare, skriver Reuters.

Omkring 7 000 personer i området har satts i karantän, skriver tyska Deutsche Welle. Och under helgen ska ett tjugotal militärer utföra covidtester på de övriga 5 000 anställda.

– Det här är ett utbrott på en skala vi inte har sett förut. Vi kan fortfarande spåra utbrottet men skulle det förändras, kanske vi behöver en bredare nedstängning, säger delstatens regeringschef Armin Laschet.

”Inte hållbara förhållanden”

Samtidigt har också debatten om arbetsförhållanden inom köttbranschen väckts till liv i Tyskland. Arbetsmarknadsministern Hubertus Heil kallar utbrottet ”dramatiskt” och lovar skärpta kontroller och digitalt reglerad arbetstid.

”Hundratals infektioner på en fabrik. Dessa förhållanden är inte hållbara,” sa Tysklands jordbruksminister Julia Kloeckner i ett uttalande.

I Tyskland har över 190 000 personer bekräftats smittade och 8 895 personer har avlidit, enligt siffror från amerikanska Johns Hopkins-universitetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet