Lars Nicander, chef för Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier vid Försvarshögskolan. Foto: TT

Militärforskare: Troligt att separatister ligger bakom

Uppdaterad
Publicerad

Den svensk militärforskaren Lars Nicander är övertygad om att okontrollerbara separatister sköt ner planet. De kan ha trott att det var ett ukrainskt transportplan, säger han.

– Vi vet ju att Ryssland har försett separatisterna med tyngre vapen. Och tidigare har separatisterna skjutit ner ett ukrainskt stridsplan på 7000 meters höjd. Då räcker ingen axelavfyrad missil, utan man behöver den här typen av SA17, det som också kallas buk-missiler. Så separatisterna har – med eller utan rysk hjälp – haft kapaciteten att skjuta ner plan på den här höjden. 

Det säger Lars Nicander, chef för Centrum för assymetriska hot- och terrorismstudier vid Försvarshögskolan. Att separatisterna gör något som kan verka så ologiskt tror han kan ha flera förklaringar.

Krimkonflikten

”Hybris”

– Separatisterna har inte samma disciplin som reguljära militära styrkor. De var säkert inte medvetna om att det var ett malaysiskt passagerarplan. Man kan ha trott att det var ett ukrainskt transportplan.

– Men det luktar att någon fått hybris, en separatistledare har velat markera att ingen ska flyga över vårt luftrum, säger han.

”Kommer som en chock”

Den främsta konsekvensen för konflikten tror Lars Nicander blir att trycket nu kommer att öka på Ryssland.

– Det här kommer som en chock för de flesta. Och det kommer att slå tillbaka mot Ryssland för deras stöd till separatisterna, säger han.

– Rimligtvis måste Ryssland sätta stramare tyglar. Man måste göra någonting. Ryssland måste visa att man tar sitt ansvar för situationen. Delarna från roboten vid flygplansvraket kommer när de analyseras att ge en klar indikation vilket vapen det var och dess ursprung, säger Lars Nicander.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet