Miljardärer skänker bort rikedomar

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen lovade 34 amerikanska miljardärer att skänka minst hälften av sin förmögenhet till välgörenhet, i kampanjen Givarlöftet (”The giving pledge”).

Kampanjen drogs i gång offentligt i juni i år av världens andra och tredje rikaste män Bill Gates och Warren Buffet. Totalt har 40 av USA:s 403 miljardärer skrivit under löftet, som inte är lagligt bindande utan mer ska ses som ett ”moraliskt åtagande”.

-Vi har precis startat, men har redan fått en otrolig respons, sade Buffet.

Många kända namn finns sedan tidigare med på listan över givmilda miljardärer:

George Lucas, grundare till bolaget som sköter de jätteinkomster som genereras av rymdfilmerna i Star Wars-serien, skänker pengar till utbildning eftersom det enligt honom är ”nyckeln till den mänskliga rasens överlevnad”.

Staden New Yorks borgmästare Michael Bloomberg lovar bort ”nästan hela sin nettoförmögenhet” till välgörenhet.

Warren Buffet har själv lovat att ge 99 procent av sin förmögenhet till Bill och Melinda Gates stiftelse. Paret Gates har i sin tur redan hunnit placera 28 miljarder dollar i stiftelsen som satsar stora summor i fattiga länder.

Det slutgiltiga målet med kampanjen ska vara att få alla amerikanska dollarmiljardärer att skänka pengar. Om alla gav bort hälften av sin förmögenhet skulle det, enligt beräkningar från Forbes, innebära 600 miljarder till välgörenhet. USA har flest dollarmiljardärer i världen.

TT-Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.