Översvämningar i Somalia i november 2019. Både översvämningar och extrem hetta väntas bli vanligare i regionen i takt med att klimatkrisen fortsätter. Foto: Mohamed Sheikh Nor/TT

Miljarder människor kan tvingas fly om extremvärmen sprider sig

Uppdaterad
Publicerad

Temperaturen på jordklotet fortsätter att stiga – och om 50 år kan det vara så pass illa att en tredjedel av världens befolkning tvingas fly från värmen. Det visar en ny klimatstudie som forskare från Kina, USA och Europa har tagit fram.

I dag är det väldigt få människor som bor i områden där klimatet är som allra varmast. Men studien som har tagits fram genom att kombinera prognoser för medeltemperaturhöjning med beräkningar av framtida befolkningsökning visar att det kan bli betydligt värre i framtiden.

– För varje grad som jordens medeltemperatur stiger riskerar ytterligare en miljard människor tvingas in i ett extremt varmt klimat, säger en av författarna, professor Marten Scheffer från universitetet i Wageningen, till Sveriges Radio.

Klimatkrisen

”Det är en gradvis förändring”

Om den globala uppvärmningen fortsätter i samma takt kan några av världens mest tätbefolkade områden i Afrika, Asien och Sydamerika få extrem hetta.

– Vi ser ju redan i dag att klimatet har blivit värmare och att värmeböljor har blivit mer intensiva och orsakar mer problem. Det är en gradvis förändring och en pågående process, säger Erik Kjellström, professor i klimatologi vid SMHI, till SVT Nyheter.

Ska man bli orolig när man läser studien?

– Ja, studien pekar tydligt på att klimatförändringarna påverkar många människor. Kraftig temperaturökning i kombination med befolkningstillväxt kommer att göra väldigt många människor utsatta. Det kommer att krävas anpassningsåtgärder i regioner och länder som inte alltid är de mest resursstarka.

Ser ni något liknande i er forskning?

– Gällande klimatet så gör vi det definitivt, men det som är lite annorlunda är att de kopplar på befolkningsmängden och hur många människor som kommer att bo inom olika klimatzoner vilket vi inte gör, säger Erik Kjellström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet