President Erdogan framför väldiga folkmassor i Istanbul. Foto: TT

Erdogan upprepar stöd för dödsstraff

Uppdaterad
Publicerad

Över en miljon människor samlades för en protestdemonstration i Istanbul på söndagen, med anledning av kuppförsöket. President Erdogan – som själv har utlyst manifestationen – sade i ett tal till folkmassorna att han skulle stödja införandet av dödsstraff om parlamentet röstade för det.

Flaggviftande människor samlades under eftermiddagen på Yenikapi-torget i Istanbul, platsen för dagens massdemonstration. Religiösa ledare och två av landets tre oppositionspartier var på plats. De satt bredvid president Erdogan, som anlände i helikopter, skriver Reuters.

Massdemonstrationen inleddes med en tyst minut för de som dog under kuppförsöket den 15 juli. Det rör sig om över 270 personer.

Oroligheter i Turkiet

Människor höll upp banderoller med slagord som: ”Du är en skänk från Gud, Erdogan” samt ”Beordra oss att dö och vi kommer att göra det”.

– Vi är här för att visa att de här flaggorna inte kommer att tas ned, böneutropet kommer inte att tystas, och vårt land kommer inte att splittras, säger Haci Mehmet Haliloglu, en tjänsteman som rest från staden Ordu vid Svarta havet för att delta i demonstrationen, till Reuters.

En ny dörr för politiken

Människor i stora städer kan följa den livesända massdemonstrationen på jätteskärmar.

På kvällen klev president Erdogan själv upp i talarstolen och upprepade sitt tidigare besked att han skulle godkänna införandet av dödsstraff om parlamentet röstade för det.

Erdogan gick åter till angrepp mot den så kallade Gülen-rörelsen ledd av den USA-baserade Fetullah Gülen. Erdogan anklagar Gülen och hans anhängare för att ha regisserat kuppen och han sade i talet att rörelsen ska krossas inom lagens råmärken.

Stabschefen för Turkiets militära styrkor, Hulusi Akar, svor att straffa kuppmakarna på hårdast möjliga sätt.

Kemal Kilicdaroglu, som är ledare för landets största sekulära oppositionsparti, Republikanska folkpartiet, sade i ett tal att den misslyckade statskuppen har öppnat en ny dörr för politiken. Han menar att politiken nu måste hållas undan moskéer, domstolar och kaserner, uppger Reuters.

– Det är ett nytt Turkiet efter den 15 juli, säger Kemal Kilicdaroglu.

Kritisk till demonstrationen

Men det är inte alla turkar som uppskattade dagens manifestation.

– Jag inte gått på några demonstrationer och jag tänker inte gå på några. Det handlar inte om demokrati, även om de påstår att det handlar om det, säger Aysen, som bor i Istanbul till TT.

Hon säger att myndigheterna har uppmanat människor att delta på Yenikapi-torget.

– När jag tidigare ringde kommunen så spelades en uppmaning upp att delta. Även om kvällarna pågår demonstrationer in på morgontimmarna. Folk kör runt och tutar och ropar. De vill markera för oppositionen att Erdogans makt har blivit stärkt och uppmana folk att ställa sig bakom presidenten, säger Aysen.

Samla nationen

Liksom övriga demonstrationer under de tre veckor som gått sedan kuppförsöket skedde dagens manifestation på uppmaning av presidenten. Idén är att samla nationen och skapa en ”normalisering”, efter kuppförsöket.

Ledarna för Nationalistpartiet (MHP) och Socialdemokraterna (CHP) och ledare för de militära grenarna var inbjudna, liksom idrottsmän och kvinnor, men det tredje största partiet, HDP,  som står kurderna nära, är inte inbjudet. 

Kvällens manifestation har fått partierna att närma sig varandra på ett sätt som varit omöjligt före kuppförsöket. Men samtidigt som det uttalade målet är att ena nationen har det kurdnära partiet HDP, som är landets tredje största, uteslutits. Även regeringstrogna opinionsbildare talar därför om att polariseringen ökar. Dessutom har regimen låtit fängsla tiotusentals som anklagas för att ha stött stött kuppförsöket, säribland journalister som rapporterar kritiskt om Erdogan. Över hundra nyhetsredaktioner har också stängts av myndigheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oroligheter i Turkiet

Mer i ämnet