Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Miljonmarsch väntas i Hongkong

Miljonmarsch ”sista chans” för Hongkongledare

Uppdaterad
Publicerad

Hundratusentals människor demonstrerar i Hongkong i protest mot Pekings inflytande på regionen. Lugnet som rått den senaste tiden riskerar att bytas mot våld då varken aktivisterna eller Hongkongs ledning vill ge efter.

Organisationen Civil Human Rights Front, som anordnade en demonstration med över en miljon deltagare i juni, kallade till nya protester under parollen ”en sista chans”.

”Omkring 800 000”

Organisationen uppskattade att omkring 800 000 människor hade hörsammat uppmaning att demonstrera. Därmed var söndagens demonstrationen en av de absolut största under det halvår som protesterna pågått. Polisen i Hongkong, vars uppskattningar brukar ligga än organisatörernas, har inte beräknat storleken på demonstrationen.

Udden i budskapet är riktat mot Hongkongs högsta politiker, Carrie Lam, som hittills vägrat gå med på demonstranternas krav.

Glittrande matta

När mörkret föll tände demonstranterna sina mobiltelefoners lampor. Ljuset bildade en glittrande matta som sträckte sig långt.

– Jag vet inte hur länge den här kampen kommer att pågå. Än så länge kan jag inte se slutet på den men vi kommer inte att ge oss, säger Kelvin, en av demonstranterna.

– Det spelar ingen roll hur vi uttrycker våra åsikter, om det är genom fredliga marscher eller genom val, så lyssnar inte styret. Det följer bara order från det kinesiska Kommunistpartiet, säger Wong, 50 år, som också deltar i protesterna.

Proteströrelsen har växt

Dagens demonstrationer hålls dagen innan proteströrelsen ”firar” sex månader. Under den tiden har den växt från att enbart motsätta sig ett kritiserat lagförslag till att bli en stark röst mot Fastlandskinas inflytande i Hongkong. I slutet av november fick rörelsen även formellt politiskt inflytande då kandidater som står nära den vann en majoritet av platserna i lokalvalet.

Sedan dess har ett relativt lugn präglat staden där sammandrabbningar mellan polis och demonstranter blivit vardag. Carrie Lams ovilja till eftergifter, och polisens beslutsamhet att slå ned på allt våld från demonstranter, har dock väckt farhågor för att våldet på gatorna snart kan vara tillbaka.

Polisen grep på söndagen elva personer för innehav av bland annat knivar, smällare och en halvautomatisk pistol.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Protesterna i Hongkong

Mer i ämnet