Foto: TT

Minister: Rätt att förbjuda burkini

Uppdaterad
Publicerad

Frankrikes premiärminister Manuel Valls ger sig nu in i debatten om det heltäckande badplagget burkini. Enligt honom är plagget ”inte förenligt med Frankrikes och Republikens värderingar”.

Valls, som företräder Socialistpartiet, säger att han stödjer de städer som har infört förbud. Burkinin, som täcker hela kroppen och håret, är ”provocerande” och riskerar att skapa ”allmän oordning” i samhället, säger Valls till dagstidningen La Provence. Men han ser inga skäl till att införa ett nationellt förbud.

Burkinin är en splittrande fråga i Frankrike. Debatten handlar om islams plats i det franska samhället, alltifrån stränder till politiska toppositioner. Förbudsförespråkarnas argument är att burkinin strider mot franska sekulära principer.

Franskt förbud mot burkini

– Politiker borde försöka dämpa spänningarna och undvika att skapa hysteri, säger sociologen Michel Wieviorka till AFP.

En handfull franska städer har förbjudit kvinnor att bära burkini på stranden. Inom kort ska den franska domstolen Conseil d'État avgöra om förbudet är lagligt.

Sedan Cannes bannlyste burkini för tre veckor sedan har tio kvinnor som burit baddräkten kontrollerats av polis. Sex av dem valde att lämna stranden och fyra fick 38 euro (360 kronor) i böter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Franskt förbud mot burkini

Mer i ämnet