Argentinas försvarsminister Oscar Aguad berättar om landets svårigheter att bärga ubåten San Juan som försvann den 15 november 2017. Foto: ablo Stefanec/AP/TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Minister: ”Saknar tekniken för att bärga ubåten”

Publicerad

Anhöriga till de 44 besättningsmän som omkom när den argentinska ubåten förliste i Atlanten för ett år sedan kräver nu att vraket bärgas. Men Argentinas försvarsminister säger att landet inte har tekniken som krävs för att få upp farkosten. President Mauricio Macri har samtidigt utlyst tre dagars landssorg efter att ubåten hittats.

En anonym officer inom Argentinas flotta säger att det inte är omöjligt att bärga ubåten ARA San Juan men att det kan kosta minst en miljard dollar, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Ubåten lokaliserades i fredags, av ett amerikanskt företag som kartlägger havsbottnar, efter att ha varit försvunnen sedan den 15 november 2017.

På en presskonferens under lördagen förklarade Argentinas försvarsminister Oscar Aguad, att landet inte är kapabelt att genomföra en bärgning av vraket, eftersom man saknar modern teknik för en sådan komplicerad insats, skriver The Guardian.

Oklart om orsaken

Vraket hittades på 907 meters djup och på söndagen har den argentinska flottan släppt bilder från djupet. Efter att ha studerat bilderna tror man att ubåten imploderade, eftersom skrovet är fullständigt deformerat. Losslitna delar av skrovet ligger utspridda på bottnen. Vad som orsakat haveriet är fortfarande oklart, rapporterar BBC.

Nya bilder visar vrakdelar från ubåten Ara San Juan. Foto: Argentinska flottan/TT

Anhöriga till besättningen vill nu att händelseförloppet utreds. Utanför ubåtens hemmabas visade en liten grupp familjemedlemmar sitt missnöje över hur Argentina har skött ärendet. De kräver att en oberoende utredning startas, enligt AFP.

Tre dagars landssorg

Argentinas president Mauricio Macri har utlyst tre dagars landssorg.

– Nu går vi in i en fas av ingående utredningar för att ta reda på sanningen. Det är nödvändigt av respekt för våra hjältar och deras familjer, vilka jag önskar all styrka i detta svåra ögonblick, sade Macri i ett tal till nationen på lördagskvällen lokal tid.

Bakgrund: Ubåtens försvinnande

Visa
  • Ara San Juan hade syre för sju dagar när den sista signalen om dess position kom in den 15 november 2017. Besättningen hade beordrats att återvända till flottbasen vid Mar del Plata efter att ha larmat om att vatten läckt in genom luftintaget.
  • Räddningsinsatsen avbröts efter ett par veckor då hoppet om att besättningsmedlemmar skulle hittas vid liv var ute, men sökandet efter ubåten fortsatte.
  • Det var det privata amerikanska företaget Ocean Infinitys fartyg Seabed Constructor, som med hjälp av miniubåtar kan kartlägga havsbottnen, som gjorde upptäckten av vraket i en sökinsats som inleddes i september 2018. Ocean Infinity har tidigare bland annat varit involverade i sökandet efter det försvunna flygplanet Malaysia Airlines flight MH370.
  • Enligt försvarsminister Oscar Aguad har ubåtens kropp delvis imploderat och spritts ut över havsbottnen på 907 meters djup. Losslitna bitar av skrovet som är 11, 13 och 30 meter långa ligger på bottnen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer