Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Minister varnar för en värld av cyklister och vegetarianer

Uppdaterad
Publicerad

Polens utrikesminister försvarar landets nya medielagar. De ska bota landet från inflytandet från vegetarianer och cyklister.

Den nya polska regeringen, som tillträdde för några månader sedan, är på väg att genom en ny medialag skärpa reglerna för public service-bolaget TVP.

Lagen innebär bland annat att regeringen genom finansministern ska både utse och avskeda cheferna på de statliga radio- och tv-kanalerna. Fyra högt uppsatta chefer har lämnat in sina avskedsansökningar, sannolikt för att slippa bli uppsagda.

Den europeiska radio- och TV-unionen EBU har i ett öppet brev till premiärminister Beata Szydło uttryckt sin oro över utvecklingen. Den 13 januari ska även EU-kommissionen ta upp frågan.

Inom kort väntas president Andrzej Duda underteckna den hårt kritiserade medielagen samtidigt som oppositionsrörelsen KOD  (Kommittén för demokratins försvar) kallat till en demonstration för fria medier utanför tv-huset i Warszawa på lördag den 9 januari.

Cyklister och vegetarianer

Utrikesminister Witold Waszczykowski avvisar kritiken och hävdar att den nya lagen ska ”bota samhället från vissa sjukdomar”. Under den förra regeringen var det ett bestämt politiskt upplägg som gällde, anser han. 

”Som om världen efter marxistisk förebild automatiskt måste röra sig i en enda riktning – mot en ny blandning av kulturer och raser, en värld av cyklister och vegetarianer, som satsar allt på förnybar energi och bekämpar varje form av religion, det har inget med traditionella polska värden att göra”, citeras Waszczykowski i den tyska tidningen Die Zeit.

Att cyklister och vegetarianer skulle vara ett hot mot polska värden har närmast väckt munterhet i oppositionen. På sociala medier kan man exempelvis se personer på cykel med en grönsak i munnen och en annan under mösskanten. En annan skämtare har döpt om Karl Marx bok ”Kapitalet” till ”Cykeln”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Polens nya medielagar

Mer i ämnet