Braxitministern Dominic Raab vid en presskonferens i Bryssel 26 juli. Foto: AP Photo / Olivier Matthys

Brexitministern till Bryssel för att snabba på förhandlingarna

Uppdaterad
Publicerad

Brexitministern kommer att resa till Bryssel för att höja tempot i förhandlingarna om Storbritanniens utträde ur EU. Inom kort kommer regeringen också informera allmänheten om hur de ska förbereda sig på en brexit utan fortsatt EU-samarbete, meddelar Theresa Mays kansli vid 10 Downing Street.

Det är på tisdag nästa vecka som brexitminsitern Dominic Raab åker till Bryssel för möte med EU:s chefsförhandlare Michel Barnier.

”På dagordningen är att lösa de få utträdesfrågor som finns kvar som rör att Storbritannien lämnar EU och samtidigt diskutera den fortsatta relationen”, skriver premiärminister Theresa Mays kansli i ett uttalande.

Brexit

Info till allmänheten

Dessutom kommer det på torsdag i nästa vecka gå ut information till allmänheten med detaljer som ska vara till hjälp för såväl företag och privatpersoner om det blir en ”no-deal brexit”, ett uttåg utan avtal. Ett scenario som varken EU eller Theresa May sagt sig sträva efter och som skulle innebära att parterna inte enats kring hur man ska fortsätta göra affärer när britterna väl lämnar EU.

I början av juli avgick den dåvarande brexitminsitern David Davis efter att ha varit oense med May om det brittiska utträdet ur EU, där Davis förespråkat en hårdare linje. Dominic Raab tog över rollen men för ett par veckor sedan meddelade Theresa May att det är hon som leder förhandlingarna och att Raab är hennes ställföreträdare.

Kritiserades av Malmström

Det råder fortfarande mycket oklarheter kring förhandlingarna och det senaste förslaget som Storbritannien lade fram i slutet av juli sågades bland annat av EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström.

Nästa deadline för brexitförhandlingarna är EU-toppmötet 18-19 oktober. Den 29 mars 2019 lämnar Storbritannien EU, oavsett om London och Bryssel har enats om en överenskommelse eller ej.

Bakgrund: Turerna kring brexit

23 juni 2016 röstade britterna ja till att lämna EU. Regeringen begärde den 29 mars 2017 formellt utträde ur unionen. Det startade en process där Storbritannien ska enas om hur man vill att utträdet ska se ut och förhandla kring detta med EU.

Efter många turer presenterade Storbritanniens premiärminister Theresa May i juli 2018 sin brexitplan. Den innebär en så kallad ”mjuk brexit”. Bland annat behåller Storbritannien viss tillgång till EU:s inre marknad och skapar en tulluppgörelse med EU. Gränserna mot länderna runt omkring blir enligt planen skarpare, förutom mellan Nordirland och Irland och mellan Storbritannien och Nordirland.

När den brittiska regeringen har enats med EU måste överenskommelsen klubbas i landets parlament.

May har hela vägen tampats med skarp kritik, ett delat land och ett splittrat Toryparti, där många vill se en tydligare skilsmässa med EU – en så kallad ”hård brexit”. Tunga ministeravhopp har lett till att Mays ledarskap har ifrågasatts.

Även EU:s förhandlingstaktik har fått kritik. I slutet av juli varnade Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt EU för att pressa britterna alltför hårt.

Krav har höjts om en ny folkomröstning, men May har upprepade gånger avvisat detta.

Den 29 mars 2019 lämnar Storbritannien EU, oavsett om London och Bryssel har enats om en överenskommelse eller ej. Finns det en överenskommelse så ingår sannolikt en övergångsperiod, men vid inget avtal blir det sannolikt heller ingen övergångsperiod.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brexit

Mer i ämnet