• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en bilskrot i Boländerna, i Uppsala län. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Människor tänder rökelser vid minnesmonumentet för offren av Hiroshimabomben i Japan, 70 år efter att USA släppte bomben som bedöms ha tagit 140.000 människors liv. Foto: TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Hiroshima minns atombomben

Uppdaterad
Publicerad

Klockorna ljöd över Hiroshima tidigare i dag för att markera att det var 70 år sedan atombomben föll över staden. Bara cikadorna ackompanjerade ljudet.

Tiotusentals människor deltog i minneshögtiden som inleddes klockan 8.15 lokal tid, med en tyst minut. Det var samma tid som USA för 70 år sedan släppte bomben som ledde till ett inferno i den japanska staden och som bedöms ha tagit 140.000 människors liv.

– Som det enda land någonsin som har angripits med en atombomb har vi i uppdrag att skapa en värld utan kärnvapen, sade Japans premiärminister Shinzo Abe vid ceremonin.

Hundratals duvor släpptes mot himmelen där barn och överlevare stod tillsammans med representanter från hundra länder. Många lade ner blommor i en gest för att hedra offren och minnas det fasansfulla. Människor böjde sig ner i vördnad och bön.

4000-gradig hetta

Den fyra ton tunga uranbomben Little Boy släpptes över Hiroshima den 6 augusti 1945, från det amerikanska planet Enola Gay. En värmevägg på upp till 4.000 grader – tillräckligt för att smälta stål – träffade staden.

– Det var en vit, silvrig blixt, minns 90-åriga överlevaren Sunao Tsuboi.

Än i dag smärtar minnena, som funnits där genom hela Tsubois liv.

– Jag vet inte varför jag överlevde och har levt så här länge. Ju mer jag tänker på det, desto smärtsammare är det att minnas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer