Australiske Brenton Tarrant pekas ut som gärningsmannen bakom moskéattackerna Foto: TT / Skrämdump

Det här är vad vi vet om den misstänkta gärningsmannen efter terrordådet i Nya Zeeland

Uppdaterad
Publicerad

Australiske 28-åringen Brenton Tarrant, som misstänks för terrordådet i Christchurch, Nya Zeeland, nämner Sverige flera gånger i ett dokument där han beskriver sina motiv. Här är vad vi vet om den misstänkta gärningsmannen.

Minst 49 personer dödades i två separata attacker mot moskéer i Christchurch, Nya Zeeland, under fredagseftermiddagen lokal tid.

En av de misstänkta attentatsmännen är 28-årige Brenton Tarrant.

Terrordåd i Nya Zeeland 2019

Scott Morrison, premiärminister i Australien, bekräftar att Tarrant är en australiensisk medborgare och beskriver honom som en ”våldsam högerextrem terrorist”. Under en presskonferens vid niotiden svensk tid bekräftade polisen att han ska åtalas för mord.

Skjutningen skedde under fredagsbönen och Tarrant ska ha sänt allt live på sociala medier.

Arbetade på gym

Ännu är relativt lite känt om den misstänkte gärningsmannen men han ska bland annat ha arbetat som personlig tränare på ett gym i staden Grafton mellan 2009-2011. Därefter ska han ha tillbringat lång tid på resor i bland annat Asien och Europa, skriver ABC News i Australien.

– Han arbetade med ett program som erbjöd gratis träning till barn i området och var väldigt engagerad, säger hans tidigare chef på gymmet, Tracey Gray.

– Jag tror att någonting måste ha förändrats inom honom under åren han tillbringade utomlands, säger hon till ABC News.

Nämner terrordådet på Drottninggatan

Kort innan dådet ska Tarrant ha publicerat en text där han beskriver sina motiv bakom terrordådet. Dokumentet har flera kopplingar till händelser i Sverige. Bland annat uppger han att fredagens dåd är en hämnd för terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm 2017.

Tarrant skriver att han ”representerar miljontals européer och andra etnonationalister” och att han ska ha planerat attacken i två års tid.

”Jag reste som turist i Västeuropa vid den tiden, Frankrike, Spanien, Portugal och andra länder. Den första händelsen som påbörjade förändringen var terrorattacken i Stockholm, den 7 april 2017”, skriver han i dokumentet.

Trollhättan och Breivik

Han nämner också den avlidna Anton Lundin Pettersson, som låg bakom skolattacken i Trollhättan 2015.

I texten refererar 28-årige Tarrant även till den norske terroristen Anders Behring Breivik som utförde terrordåden i Norge 2011.

28-åringen skriver själv att han anser sig ha begått ett terrordåd med rasistiska motiv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd i Nya Zeeland 2019

Mer i ämnet