Minst 50 döda i lufträd mot al-Shabaab

Uppdaterad
Publicerad

Minst åtta somaliska soldater dödades när jihadister i gryningen anföll en militärbas i södra Somalia.

USA svarade med lufträder där över 50 medlemmar i terrorgruppen al-Shabaab uppges ha dödats.

Minst åtta somaliska soldater dödades när medlemmar i terrorgruppen al-Shabaab gick till attack mot en militäranläggning i Kismayo i södra Somalia.

Enligt militära tjänstemän och lokala överhuvuden som AFP talat med var det en tungt beväpnad grupp gärningsmän som gick till attack i gryningen, varpå skottväxling pågick kring basen i flera timmar innan soldaterna tvingades retirera.

Vittnen berättar hur gärningsmännen tände eld på vapenlager och plundrade den intilliggande byn. De somaliska styrkorna lyckades till sist återta anläggningen med understöd av amerikanska stridshelikoptrar.

Beräknar att 52 dödats

– Sex soldater dödades under attacken och två andra dog när ett fordon som det planterats sprängmedel på detonerade, när styrkorna återtagit kontroll över basen, säger Mohamed Abdikarin, en företrädare för den somaliska armén.

USA:s Afrikabefäl meddelar att man genomfört lufträder mot ett al-Shabaab-läger strax norr om Kismayo – som ett svar på attacken mot militäranläggningen och till stöd för den somaliska regeringen. I ett uttalande säger man att det beräknas att 52 personer dödades i attackerna mot terrorgruppen.

al-Shabaab

al-Shabaab utvecklades ur en radikal ungdomsgrupp inom rörelsen Islamska domstolarnas högsta råd, som kontrollerade Somalias huvudstad Mogadishu 2006, innan den drevs ut av etiopiska styrkor.

Den sunniextrema rörelsen, som är lierad med al-Qaida, är terrorstämplad, uppskattas bestå av många tusen personer och tillämpar en extrem form av islamisk sharialagstiftning. Utländska jihadister har rest till Somalia för att ansluta till gruppen.

Gruppen ligger bakom en rad blodiga attacker i Somalia och bekämpar den internationellt erkända regeringen i landet. Sedan Kenya gav sig in i konflikten 2011 för att bekämpa al-Shabaab har rörelsen utfört en rad dödliga attacker i grannlandet.

Källor: BBC, Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.