Invånarna tvingades fly julfirandet och ta med sig det de kunde för att undkomma lågorna under julaftonen. Foto: Rodrigo Garrido/Raul Zamora/TT

Minst 120 hem förstörda i våldsam skogsbrand under julafton

Uppdaterad
Publicerad

Invånare i Valparaíso i Chile tvingades fly julfirandet. Med både julklappar och julgranar under armarna evakuerades de från lågorna som hittills har förstört minst 120 hem i den populära turiststaden. Myndigheterna uppmanar till massevakuering, enligt brittiska BBC och New York Times.

Med starka vindar och varmt väder spred sig bränderna spred snabbt under julaftonen i Valparaíso i Chile.

Stadens borgmästare Jorge Sharp säger till chilenska 24 Horas att mellan 60 och 80 hem har förstörts av lågorna. Under juldagsmorgonen kom ytterligare uppgifter från myndigheter om att antalet förstörda hus ökar och är uppe i 120 stycken, rapporterar brittiska BBC News.

Tvingades fly lågorna

Flera kvarter har evakuerats. Och på bilder från staden syns invånare som har flytt julfirandet och tagit både julgranar och julklappar med sig.

– Just nu arbetar räddningstjänsten från hela Valparaiso, de använder både mark- och flyg-resurser i två områden i staden, säger Jorge Sharp enligt BBC.

Stort strömavbrott

Strömmen har stängts av för 90 000 hushåll i staden som en följd av branden. Det är oklart om någon människa har skadats av bränderna.

Valparaíso är en av Chiles viktigaste hamnstäder och har med sina färggranna hus blivit ett populärt turistmål.

Misstänks vara anlagda

Borgmästare Jorge Sharp säger enligt BBC att skogsbränderna tros vara anlagda. Åklagare håller nu på att utreda en film som spridits i social medier som visar en bil parkerad i närheten av där branden startade. Även boenden i närheten ska ha lämnat uppgifter om att de sett bilar på berget strax innan branden startade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.