Visa alla (4)
Visa alla (4)

Minut för minut – ny påve vald

Publicerad

Efter en tredje omröstning kunde kardinalerna enas om en ny påve.

Härmed avslutar vi minut för minutrapporteringen en sammanfattning av valet av den nya påven finns här.

22.50 – Att välja ett påvenamn är ju alltid också ett program. Eftersom tydligen aldrig någon påve hetat Franciskus tidigare så får vi tro att den nya påven vill leda kyrkan i Franciskus anda. När vi hör Franciskus tänker vi på fattigdom, glädje, ett enkelt liv, kärlek till skapelsen och kärlek till kyrkan, säger Anders Arborelius, biskop av Stockholms katolska stift.

22.21 Påvens officiella namn är Fransicum. Det blir Francis på engelska eller Franciskus på svenska. Eftersom han är den förste påven av sitt namn kommer han inte ha ett nummer.

– Det blir Franciskus I när vi har fått en Franciskus II, säger Vatikanens talesman Federico Lombardi till nyhetsbyrån AP.

22.10 SVT:s korrespondent i Argentina, Bosse Lindvall, rapporterar om reaktionerna efter att landet fått en landsman vald till ny påve. Han berättar också om Bergoglios motstånd mot aborter och gayäktenskap.

– Han är känd för vad han gjort för de fattiga och mest utsatta. Men samtidigt är han känd för att vara konservativ. Han är emot aborter och gayäktenskap.

22.05 ”Fantastisk feststämning”. SVT:s korrespondent Kristina Kappelin rapporterar om ett Rom som exploderade i glädje när beskedet om en ny påve kom.

21.59 – Det är en erfaren man. En person som är känd för sitt öppna sinne. En man som kan bygga broar mellan olika trosuppfattningar, säger Ronald Lauder från judiska världskongressen, WJC, till nyhetsbyrån Reuters.

21.49 ”En anmärkningsvärd dag för de 1,2 miljarder katoliker jorden runt när påve Franciskus I utnämns till den 266:e biskopen av Rom”, twittrade Storbritanniens premiärminister David Cameron under kvällen.

21.41 Lyckoönskningarna strömmar in till den nye påven.

– Valet av en den första påven från den amerikanska kontinenten visar på styrka och vitalitet hos en region som alltmer påverkar världen, säger USA:s president Barack Obama.

21.28  Den svenske katolske biskopen Anders Arborelius kallar valet av en latinamerikansk påve för ett paradigmskifte.

21.24 ”Helt otippat”. Författaren och påveexperten Göran Hägg blev överraskad av valet.

21.17 – Det verkar som vi genom det överraskande valet av kardinal Jorge Mario Bergoglio har fått en ny sorts påve, skriver SVT:s kommentator Bo Inge Andersson.

21.12 Det har gått nästan en timme sedan påve Franciskus visade sig för de tusentals åskådarna som trotsat vädret. Men nu börjar fler och fler lämna Petersplatsen.

21.10 Påven har börjat twittra, första tweeten löd ”Habemus Papam Franciscum” eller fritt översatt ”Vi har en påve som heter Franciskus”.

21.07 Bergoglio har varit ärkebiskop i Buenos Aires sedan 1998, kardinal sedan 2001. Han är, liksom en stor del av Buenos Aires befolkning, av italiensk härkomst.

I hemstaden väckte valet förvåning och glädje, rapporterar medier på plats i Argentina.

21.05 Det är över tusen år sedan en person som inte är född i Europa blivit vald till påve.

20.55 Jorge Mario Bergoglio, eller påve Franciskus som han nu kallas, är Jesuit, något Anders Wejryd, ärkebiskop för Svenska kyrkan tycker är särskilt intressant.

– Jesuiterna har en tradition av djup lärdom och folklighet.

20.50 – Som ni vet är det konklavens uppgift att ge Rom en biskop. Det verkar som att mina bröder kardinalerna nästan gick till världens ände för att hitta honom, tack för välkomnandet, sa påve Franciskus.

20.45 Under sitt tal bad påve Franciskus att alla troende ska be för att hjälpa honom leda den katolska kyrkan.

20.42 Den nye påven Franciskus har hållit sitt första anförande urbi et orbi, ”till staden och världen”, och välsignat de troende.

Han bad också trosfränderna att be för honom.

20.40 Bergoglio är känd för att ha moderniserat kyrkan i Argentina, som anses vara bland de mest konservativa i Latin Amerika.

20.38 Kyrkklockan i Peterskyrkan slår och tystnaden sprider sig över Petersplatsen. Men tystnaden avbryts av en orkester som spelar glad musik.

20.34 Åskådarna ropar ”Franciskus, Franciskus”, likt en fotbollsklack.

20.31 Nyhetsbyrån AP rapporterar att den 75-årige Jorge Mario Bergoglio var den som fick näst flest röster när den förra påven, Joseph Ratzinger, valdes 2005.

20.27 Namnet har inte tidigare burits av någon påve, men den helige Franciskus av Assisi som föddes på 1100-talet är en av kristenhetens mest kända gestalter, och en av de mest Kristuslika.

20.26 Påve Franciskus leder de tusentals som samlats på Petersplaten i bön.

20.22 Den nya påven kommer fram och jublet på Petersplatsen är öronbedövande.

20.14 Bergoglio tar namnet Franciskus. Han blir den första påven från Sydamerika.

20.13 Kardinalen klev ut på balkongen och tillkännagav att det blev argentinaren Jorge Mario Bergoglio som valdes som påve.

20.12 Ljusspel bakom dörrarna till Peterskyrkans balkong får förväntningarna att stiga inför beskedet om vem som efterträder Benedictus XVI.

Enligt rapporterna från Vatikanen ber den nyvalde i enskildhet efter att ha valts av de 115 deltagande kardinalerna i konklaven.

20.08 Hela Petersplatsen är fylld till brädden med folk i väntan på beskedet. Kamerablixtar smäller av hela tiden.

20.05: Jublet stiger på Petersplatsen i väntan på att franske kardinalen Jean-Louis Tauran ska komma ut på balkongen och förkunna namnet på den katolska kyrkans nya ledare.

19.32: Trots dåligt väder jublar och firar tusentals människor på Petersplatsen i Vatikanstaten i väntan på att få se den nya påven. Schweizergarde och orkester finns på plats inför tillkännagivandet från kyrkans balkong.

19.16: Vem som valt till ledare för världens 1.2 miljarder katoliker kommer att kungöras från en balkong i Peterskyrkan. Den som ska kungöra namnet på den nye påven är den franske kardinalen Jean-Louis Tauran (om inte han själv mot alla odds är den som blivit vald till påve).

Hans första ord blir på latin:

– Habemus Papam! Vi har en påve!

19.10: Även klockklang från Peterskyrkan bekräftar att katolska kyrkan har fått en ny ledare.

19.09: Vit rök strömmar ut från skorstenen vid Sixtinska kapellet, vilket indikerade att de församlade kardinalerna enats om en ny påve.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ny påve vald

Mer i ämnet