Mirazimi: Spridningen i Israel sker främst hos yngre som inte är fullvaccinerade

Uppdaterad
Publicerad

I Israel ökar smittspridningen av deltavarianten, trots att närmare 90 procent av alla invånare över 50 år är fullvaccinerade mot covid-19.

En tredje dos väntar nu, dessutom ska ungdomar över 12 år vaccineras.

Denna vecka har fler än 1 000 nya smittofall per dag registrerats i Israel. Tidigare har siffrorna varit väldigt låga, så det är en rejäl ökning – men från en låg nivå, rapporterar Frida Björk, SVT:s sommarkorrespondent i Israel.

Tydlig minskning av svårt sjuka

Trots att smittspridningen ökar manar sjukhuspersonal till lugn, då de ser en tydlig minskning av andelen svårt sjuka.

– Nuvarande siffror är jämförbara med smittotalen i april, och då hade man ungefär 350 inläggningar av covidfall på israeliska sjukhus. Nu har man 60 fall, säger Frida Björk.

Spridningen är stor bland yngre

Smittan sprids främst hos de som inte är vaccinerade, eller enbart hunnit få en vaccindos, enligt Ali Mirazimi som är professor i klinisk virologi vid Karolinska institutet och halvtidsanställd vid Folkhälsomyndigheten.

– En del av den stora samhällsspridningen i Israel är hos den yngre populationen, och där har man inte den vaccintäckning som det pratas om hos de som är 50 år och uppåt, säger Ali Mirazimi.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.