Aborträttsaktivister demonstrerar i Missouris delstatskongress i Jefferson City i lördags. Foto: Sally Ince/TT

Delstaten Missouris sista abortklinik får fem dagar till

Uppdaterad
Publicerad

I fredags stod det klart att myndigheterna i den amerikanska delstaten Missouri inte förnyar tillståndet för statens sista abortklinik. Men nu har en lokal domstol lyckats skjuta på beslutet, vilket ger kliniken rätt till att hålla öppet i fem dagar till.

Domstolen beslutade även ärendet ska granskas av en fristående kommission, som hanterar tvistemål mellan delstatsmyndigheten och medborgare eller organisationer. Abortorganisationen Planned Parenthood befarar dock att kliniken, som ligger i staden Saint Louis, kommer att stängas om inte kommissionen hinner agera före fredag.

– Den skrämmande verkligheten är att tillgången (till abort, reds anm.) hänger på en skör tråd med en avsmalnande tidslinje, säger Dr Colleen McNicholas, som arbetar på kliniken, i ett uttalande från Planned Parenthood som Reuters tagit dela av

Följer Alabama

Beslutet om ändrade abortlagar i Missouri togs i maj, bara dagar efter att delstaten Alabama godkänt USA:s hårdaste abortlag som begränsar abort till de första åtta veckorna av graviditeten, där undantag endast kan ges om moderns liv är i fara

– Vårt förslag säger att barnet i livmodern är en person, sa Republikanen Terri Collins som stödjer förslaget efter omröstningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.