Foto: TT

Norskt tankfartyg attackerat i Omanbukten

Uppdaterad
Publicerad

Det norska tankfartyget Front Altair har utsatts för en misstänkt attack i Omanbukten. SVT Nyheters Mellanösternkorrespondent Stina Blomgren är på plats i Saudiarabien, där man lägger skulden på jemenitiska huthirebeller. Samtidigt anklagar USA Iran för att ligga bakom attacken.

– Det här kommer i en situation som redan är väldigt spänd, säger hon.

Det var vid 09-tiden på torsdagen som rapporter började strömma in om en misstänkt attack mot två tankfartyg i Omanbukten. En halvtimme senare uppgav nyhetsbyrån AP att den amerikanska flottan var på plats för att assistera de två fartygen.

Ett av fartygen, ”Front Altair”, ägs av den norske företagsledaren John Fredriksens företag Frontline. Fartyget är dock registrerat på Marshallöarna, skriver NRK. Det andra skeppet, ”Kokuka Courageous”, är registrerat i Panama.

– Vi kan bekräfta att det har varit ett angrepp och att det har skett en explosion ombord på det norskägda fartyget, säger Nasser Selim, talesperson för Omans kustbevakning till Dagbladet.

Incidenten ska enligt Nasser Selim ha skett på iranskt vatten.

– Vi är i kontakt med iranska myndigheter om det här, säger han till Dagbladet.

Vid 11.40-tiden rapporterade Reuters att Front Altair sjunkit. Uppgifterna kommer från den iranska nyhetsbyrån IRNA. Nyhetsbyrån uppger också att iransk räddningstjänst har plockat upp 44 besättningsmän från Front Altair och Kokuka Courageous.

Uppgifterna är dock motstridiga. I ett uttalande till Reuters tillbakavisar Frontlines talesperson Pat Adamson uppgifterna om att Front Altair har sjunkit.

Här inträffade attacken. Foto: SVT

Saudiarabien pekar ut huthirebellerna

Händelsen ägde rum bara en månad efter en liknande incident då flera tankfartyg i området blev ”träffade”, enligt Reuters.

Enligt SVT Nyheters utrikesreporter Stefan Åsberg fanns det obekräftade uppgifter som tydde på att huthirebellerna, som kämpar mot regeringen i det jemenitiska inbördeskriget, låg bakom den senaste tidens attacker mot oljetankers.

– Att angripa oljetrafiken blir ett sätt att sätta press på Saudiarabien, säger han.

Varför kommer det här just nu?

– Inbördeskriget i Jemen har gått i stå på många sätt. Båda sidor håller fast vid sina positioner och den här överenskommelsen som träffades i Stockholm har inte alls blivit som man hoppades på. Huthirebellerna är betydligt mer pressade än vad regeringsstyrkorna är.

”En situation som är väldigt spänd”

Kriget i Jemen är ett proxykrig mellan Iran och Saudiarabien samt dess allierade, USA.

– Indirekt handlar det här om konflikten mellan Iran, USA och Saudiarabien. För huthirebellerna blir det här ett sätt att betala tillbaka till Iran men också ställa till stora problem för framförallt Saudiarabien och Förenade Arabemiraten, säger Stefan Åsberg och fortsätter:

– Om huthirebellerna nu pekas ut kan vi vänta oss en vedergällning inne i Jemen.

Stina Blomgren och Pernilla Edholm är SVT Nyheters team på plats. Foto: SVT

SVT Nyheters Mellanösternkorrespondent Stina Blomgren är på plats i Saudiarabiens huvudstad Riyadh. Där lägger man skulden på huthirebellerna, som alltså stöttas av Saudiarabiens ärkerival Iran.

– Det här kommer i en situation som redan är väldigt spänd, bara veckor efter en liknande attack mot saudiska oljetankers i samma område. Då anklagades Iran för att stå bakom attackerna, något man förnekar, säger Stina Blomgren och fortsätter:

– Det här området, Hormuzsundet, är extremt känsligt då en stor del av världens samlade oljeproduktion måste passera där. Iran har flera gånger hotat att stänga Hormuzsundet.

USA misstänker Iran

Under torsdagen anklagade USA:s utrikesminister Mike Pompeo Iran för att ligga bakom attackerna i Omanbukten.

”Den här bedömningen är baserad på underrättelse, de vapen som använts, den nivå av expertis som krävdes för operationen, tidigare liknande iranska attacker mot fartyg och det faktum att ingen annan proxygrupp som är verksam inom området har resurser och kompetens att agera på ett så sofistikerat sätt”, sa Pompeo under pressträffen, rapporterar Reuters.

Iran avvisar anklagelserna, och Pentagon har i gensvar släppt en video som påstås visa när revolutionsgardister från Iran tar bort en mina som inte exploderat från ett av fartygen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.