Daphne Caruana Galizia, journalisten som mördades på Malta. Foto: Jonathan Borg

Misstänkt erkänner journalistmordet på Malta

Uppdaterad
Publicerad

En av de tre män som stått misstänkta för mordet på den maltesiska journalisten Daphne Caruana Galizia 2017 har erkänt.

I ett förhör på tisdagsförmiddagen erkände en av de tre misstänkta, Vincent Muscat, att han mördade den kvinnliga journalisten i oktober 2017.

Muscat greps tillsammans med två andra ett par månader efter, i december samma år. Han har sedan dess förnekat inblandning i mordet fram till dagens förhör.

Direkt erkännande

Enligt nyhetsbyrån AFP svarade Muscat att han var skyldig på en direkt fråga från rätten. Efter hans erkännande sade domaren Edwina Grima att anklagelserna är grava och kan komma att få allvarliga konsekvenser för honom:

– Det handlar om mord och konspiration, han kommer eventuellt få en livstidsdom, sade Grima.

Affärsman misstänks

Mordet på den grävande journalisten Daphne Caruana Galizia har gett svallvågor i alla delar av den lilla önationen i Medelhavet. Flera högt uppsatta affärsledare och politiker har tvingats avgå eller lämna offentligheten efter mordet.

Den maltesiska affärsmannen Yorgen Fenech misstänkt ha beställt mordet på Caruana Galizia då hon arbetade på ett avslöjande om Fenechs bolag och Maltas regering.

I december 2019 tvingades landets dåvarande premiärminister, Joseph Muscat, som inte är släkt med den Vincent Muscat som nu erkänt, att avgå efter stora protester.

Demonstranterna hävdade bland annat att regeringen inte gjort nog för att ta tag i den korruption som bland annat Caruana Galizia har uppmärksammat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.