18-åringen framträdde i rätten under torsdagen. Foto: Scott Olson/AFP/TT

Misstänkt för masskjutning i Buffalo framträdde i rätten

Uppdaterad
Publicerad

Den 18-årige man som misstänks för masskjutningen i Buffalo i helgen har nu åtalats av en så kallad åtalsjury. Han framträdde under torsdagen kort inför rätten iklädd munskydd, handfängsler och orangea fängelsekläder.

– Du är en ynkrygg, ropade en person i den välfyllda rättssalen samtidigt som 18-åringen leddes ut ur lokalen.

Han misstänks ha kört dryga 30 mil, från hemstaden Conclin till Buffalo, innan han öppnade eld mot kunder och personal på en stormarknad tillhörande kedjan Tops friendly markets. Tio personer dog och ytterligare tre skadades i skjutningen.

Vit maktanhängare

I inlägg på chattplattformen Discord, samt i ett 180 sidor långt manifest som 18-åringen tros ha författat, beskriver han sig själv som en vit maktanhängare, fascist och antisemit.

Han skriver själv att han riktat in sig på stormarknaden eftersom området har den högsta andelen svarta invånare i de norra delarna av delstaten New York. Av de 13 offren var 11 personer svarta, skriver CNN.

I mannens sociala medier-inlägg ska polisen också funnit bevis för att han befunnit sig på stormarknaden en knapp vecka innan skjutningen för att kartlägga platsen.

Händelsen livestreamades på spelplattformen Twitch men plockades ned inom några minuter, enligt företaget själva. Däremot ska klipp ha fått fortsatt spridning på andra plattformar.

Fanns varningssignaler

Redan i juni förra året uppstod varningstecken kring den misstänkte gärningsmannen som då var 17 år. Detta i samband med att han lämnade in ett skolprojekt som tog upp mord och självmord, skriver CNN. Polis kallades till skolan och han fick därefter genomgå en psykiatrisk undersökning.

I ett antal amerikanska delstater, bland annat New York, kan domstolarna utfärda en så kallad röd flagg mot personer som misstänks kunna utgöra en fara för sig själva eller för andra. Det innebär bland annat att de fråntas möjligheten att på laglig väg inneha vapen.

Detta gjordes dock inte i fallet med 18-åringen, enligt CNN.

Åtalsjuryn (en så kallad grand jury) fortsätter nu utredningsarbetet. Varken distriktsåklagaren eller 18-åringens försvarsadvokat gav några uttalanden i samband med torsdagens framträdande i rätten. 18-åringen har tidigare förklarat sig oskyldig till anklagelserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.