• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Misstänkt för mord – det här är norska miljardären Tom Hagen

Uppdaterad
Publicerad

En tillbakadragen affärsman, miljardär – och misstänkt mördare. Under tisdagen bekräftade norsk polis att man misstänker att Tom Hagen, 70, ligger bakom sin hustrus Anne-Elisabeth Hagens försvinnande. Det här är hans bakgrund.

Tom Hagen och Anne-Elisabeth Falkevik var båda 19 år gamla när de för drygt 50 år sedan gifte sig i Hadestad i sydöstra Norge. Båda levde ett tillbakadraget liv – medan Anne-Elisabet arbetade som sjukvårdsbiträde försörjde sig Tom Hagen på affärer.

Och affärerna kom att blomstra. Enligt sajten Kapitals lista över Norges rikaste personer från 2019 har Tom Hagen en förmögenhet på drygt 1,9 miljarder norska kronor.

Norsk miljardärsfru försvunnen

Byggde upp sin förmögenhet i tysthet

I tysthet byggde Tom Hagen upp en miljardförmögenhet i fastigheter och elkraft. Visserligen har han funnits med på listor över Norges rikaste men affärsmannen, som beskrivits som skygg, har trots det sett till att undvika att synas i medierna.

– Det jag har varit upptagen av genom 40 års arbete är att skapa en trygg arbetsplats för mig själv. Där ligger motivationen. Att jag är rik tänker jag inte på, sa han i en sällsynt intervju med en lokaltidning 2008.

Tom Hagen, som är ingenjör och investerare, äger såväl fastigheter som hotell. Men det är framför allt hans elkraftskoncern som genererar pengar.

”Vill inte sticka ut”

Lokalpolitikern Erik Winther, som varit vän med Tom Hagen i 30 år, är en av dem som uttalat sig om miljardärens tillbakadragna profil:

– Han vill inte sticka ut. Så har han varit så länge jag känt honom, säger Erik Winther i en intervju med Dagbladet.

Han fortsätter:

– Hade det inte varit för bilderna i medierna de senaste dagarna hade det knappt varit någon som hade känt igen honom här.

Allt ändrades när Anne-Elisabeth Hagen försvann. I dag är han ett välkänt namn både i norska, svenska och internationella medier och nu misstänks han alltså för mord på sin hustru.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norsk miljardärsfru försvunnen

Mer i ämnet